EditieNL

De 'Microsoftbellers' zijn terug: oude vorm van cybercrime nog altijd lucratief

18 november 2016 14:00 Aangepast: 19 november 2016 13:00
De oplichters gebruiken slinkse technieken om je over te halen. Beeld © iStock

De telefoon gaat. Een aardige 'security expert' van Microsoft vertelt je in gebroken Engels dat je een virus op je PC hebt. Als je geld naar hem overmaakt, helpt hij je er vanaf. Hoe doorzichtig deze vorm van cybercrime ook klinkt, de truc is nog lang niet uitgestorven. Integendeel.

Fraudehelpdesk.nl signaleert een nieuwe golf van deze zogenoemde Microsoftbellers. In 2016 kreeg de Fraudehelpdesk meer dan 1250 telefoontjes over dit fenomeen. 75 mensen hebben daarbij gemeld dat ze ook daadwerkelijk geld zijn verloren. 

"Deze oude truc is nog steeds lucratief", zegt Albert Kramer van Trend Micro, een bedrijf dat beveiligingssoftware voor computers verkoopt. "Vele mensen die maar weinig technische kennis hebben, laten dit gebeuren. Microsoft belt, dan zal het toch wel waar zijn?"

Nieuwe golf Microsoftbellers

De oplichters gaan slim te werk. De crimineel aan de telefoon zal - in gebrekkig Engels - zeggen dat snelle maatregelen nodig zijn om het probleem op je computer op te lossen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op je computer nodig, waarvoor je moet betalen. Hij zal je vragen software te installeren waarmee hij de controle over de computer kan overnemen.

Helaas gebeurt dit nog heel veel, zegt Fleur van Eck, directeur van Fraudehelpdesk.nl. "We hebben deze week nog een alert uitgedaan omdat we een nieuwe golf van Microsoftbellers signaleren. Nederlanders worden momenteel weer veel lastiggevallen." 

Nummer met 11 cijfers

De oplichters lijken een Nederlands 06-nummer te gebruiken, signaleert Fraudehelpdesk.nl, maar wie goed kijkt ziet dat het om een 11-cijferig nummer gaat. Mogelijk gebruiken ze hulpmiddelen om hun echte nummer af te schermen.

In het telefoongesprek worden geraffineerde technieken gebruikt, waarbij enorm op het gevoel wordt ingespeeld. Bij Fraudehelpdesk.nl zijn verhalen bekend waarbij gedreigd werd dat mensen ontslagen zouden worden als ze niet wilden meewerken. Ook plaatsen sommige bedrijven advertenties en doen ze zich voor als beveiligingsbedrijf. Als iemand dan met een hulpvraag belt, hebben ze dikke kans dat ze beet hebben. 

Gewoon ophangen

Het advies van Fraudehelpdesk als je een 'security expert' van Microsoft aan de lijn krijgt: "Gewoon ophangen. Geen tijd aan besteden." De politie vult aan dat Microsoft (de echte dus) nooit zal bellen over de veiligheid van computers of naar wachtwoorden vragen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore