Nederland

Foute repen: chocola nog steeds gemaakt door kinderen, ondanks keurmerk

18 november 2016 20:00 Aangepast: 18 november 2016 21:26
Beeld © RTL Nieuws

Chocolade vliegt weer over de schappen nu de feestdagen voor de deur staan. Maar wat lang niet iedereen weet, is dat er steeds vaker kinderen aan het werk zijn om die letters en repen te maken. Nederlanders vertrouwen massaal op keurmerken, maar die zijn geen garantie tegen kinderarbeid.

DVJ Insights onderzocht in opdracht van RTL Nieuws wat Nederlanders van keurmerken vinden. Een meerderheid (56 procent) kijkt of er een duurzaamheidskeurmerk, zoals die van Fair Trade, UTZ en Rain Forrest Alliance, op de chocola zit.  

Verre van waterdicht

Zo'n 80 procent denkt dat als er een keurmerk op de verpakking staat, de chocola zonder kinderarbeid is gemaakt. Het keurmerkensysteem is echter verre van waterdicht. 

Aan cacaoboeren die het keurmerk gebruiken, worden duidelijke eisen gesteld. Ze mogen geen kinderarbeid gebruiken en geen schade aan de natuur toebrengen, door bijvoorbeeld regenwoud te kappen. Ook moeten ze hun personeel goed betalen. 

Steeds meer kinderarbeid

In het westen van Afrika is ondanks inspanningen van de industrie het aantal kinderen dat cacaobonen teelt en oogst bijna verdubbeld. Ivoorkust is koploper. In dat land werkten in 2013/2014 1,3 miljoen kinderen in de cacaoindustrie, bleek uit onderzoek van de Amerikaanse Tulane University. In 2008/2009 waren dat er nog zo'n 820.000. 

RTL Nieuws-correspondent Koen de Regt bezocht het beschermde natuurgebied Gouin-Debe in het westen van het land. Daar wordt illegaal cacao verbouwd, zag hij. Er worden bomen afgebrand en er werken kinderen. 

Jeukerige bulten

De 12-jarige Guillaume bijvoorbeeld. Hij moest met pesticiden werken. "Het stinkt als ik het gebruik. Toen ik klaar was, had ik hoofdpijn omdat het op mijn lichaam terechtkwam. Ook kreeg ik jeukerige bulten op mijn huid", vertelt de jongen aan De Regt.    

BEKIJK DE VIDEO 
 

Fraude plegen is simpel

De bonen die illegaal geplukt worden, gaan naar dezelfde loods als de gecertificeerde bonen. De zakken die binnenkomen, zien er hetzelfde uit. Alleen een rode lijn in de schuur scheidt de foute van de goede bonen. Fraude plegen, is simpel. 

Bovendien wordt alle cacao (met en zonder keurmerk) uiteindelijk ook nog eens gemixt. "Zo is het helemaal onmogelijk om te garanderen dat jouw chocoladereep goed is geproduceerd", zegt De Regt. 

Han de Groot, directeur van keurmerk UTZ, legt uit hoe hij het ziet: "Van repen die het UTZ-logo dragen, weten we dat de producenten hebben bijgedragen aan duurzaamheid. En dat de boeren daarvan profiteren." 

Bekijk hier het hele onderzoek en de verantwoording van DVJ Insights [xls].

`