Nederland

Minderjarige bestelt sterke drank gewoon via social media

18 november 2016 17:07 Aangepast: 19 november 2016 17:15
Beeld © ANP

Het is voor minderjarigen nog steeds hartstikke makkelijk om aan alcoholische drank te komen. Er geldt dan wel een verbod tot 18 jaar om drank te kopen, maar social media bieden uitkomst.

Onderzoek van RTL Nieuws toont aan dat er meerdere illegale verkopers zijn, die via bijvoorbeeld Whatsapp en Instagram drank aan jongeren slijten. Staatssecretaris Martin van Rijn noemt het zorgelijk.

Verborgen camerabeelden: zo wordt drank illegaal verkocht

De verkopers hebben anonieme accounts op social media. Minderjarigen kunnen de verkopers opzoeken op bijvoorbeeld Instagram en op die manier drank bestellen. Drankgigant  0314. Drank voor minderjarigen, nix BOVEN de 18, staat er bijvoorbeeld in hun profiel.

Tijdens het onderzoek kwam RTL Nieuws meerdere illegale handeltjes tegen die verspreid door het land via social media drank aan jongeren verkopen. Het instituut voor alcoholbeleid STAP maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. "Gemeenten moeten hier op inhaken. De jongeren leveren zonder vergunning. Ze zouden een forse boete moeten krijgen."


Thumbnail

Veel gemeenten niet op de hoogte

De meeste gemeenten hebben niet door dat er illegaal drank wordt verkocht. Zo geven Doetinchem en Arnhem aan dat ze niet op de hoogte waren van deze handeltjes. Voor gemeenten is het moeilijk om op te treden. De accounts zijn anoniem en het kost veel tijd en moeite om te achterhalen wie erachter zitten.

Een enkele gemeente, zoals Hilversum, heeft de handel wel in het oog. "Dit is onacceptabel. We zijn bezig met onderzoek om de mensen die hierachter zitten op te sporen. We willen het gesprek met hen aangaan", zegt een woordvoerder van de gemeente Hilversum.

Ondernemerschap in nieuwe tijden

De politie Zeeland West Brabant herkent het probleem. "Het speelt overal in de regio. Het is ondernemerschap in nieuwe tijden", zegt de persvoorlichter.

ZIE OOK: Dit doet alcohol met de hersenen van je kind

De GGD in de regio Gooi en Vechtstreek is bekend met het probleem. Aan het begin van dit schooljaar waarschuwden zij ouders met een brief voor de zogenaamde ‘wodka boys’ die in de regio actief zijn. "Dit zijn oudere jongeren die voor de jongere jeugd wodka kopen en dit afleveren op openbare plekken. De 06-nummers van deze personen zijn bekend onder de jeugd op diverse scholen."

Kopen of verkopen, het is strafbaar

Het is strafbaar wat de verkopers doen: de verkopende partij kan een bestuurlijke boete krijgen. Ze overtreden artikel 3 (illegaal uitoefenen van het slijterbedrijf) artikel 20 (drankverkoop aan een minderjarige) van de Drank- en Horecawet. Boete 2 x 1360 = 2720 euro. Maar ook de jongeren die de drank kopen zijn strafbaar: voor jongeren onder de 16 jaar 45 euro.  Voor 16 en 17 jarigen is de hoogte van de boete 90 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore