Nederland

Overgestapt van de sigaret naar de e-sigaret? Nog steeds hoger risico op kanker

18 november 2016 20:38 Aangepast: 19 november 2016 13:19
Foto: archief Beeld © ANP

Dus jij dacht dat je goed bezig was toen je overstapte van de 'echte' sigaret naar de e-sigaret? Dat is maar een beetje waar. Rook je een elektronische sigaret, dan kun je nog altijd nare ziektes oplopen.

Onderzoekers aan universiteit van Rochester deden een studie naar de e-sigaret en vonden dat de dampen van de sigaretten schadelijk zijn voor het tandvlees. De schadelijke stoffen kunnen volgens hen zorgen voor mondziektes.

'Je kunt hartkloppingen krijgen' 

Wouter Visser is wetenschappelijk medewerker bij het RIVM en deed een onderzoek naar de elektronische sigaret. Hij concludeerde dat het roken van e-sigaretten zeker niet zonder gevaren is. "Je kunt hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk en kanker krijgen", zegt hij. 

Veelgebruikers lopen volgens hem logischerwijs een groter risico. E-sigaretten hebben een instelknopje voor de spanning en als die te hoog is ingesteld komen er hogere concentraties schadelijke stoffen uit de e-sigaret. Al zal dat wel in de praktijk wel meevallen aangezien de smaak er wel sterk door beïnvloed wordt. 

'Sommigen hebben er baat bij'

Toch is Visser niet geheel tegenstander van de e-sigaret: "Sommigen hebben er baat bij om te stoppen met roken, maar het is onwenselijk dat jongeren ermee gaan beginnen."

Ook longarts Nick Hacken van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is geen voorstander van het gebruik van de e-sigaret. "Er worden stoffen aan de e-sigaret toegevoegd die de smaak verhogen. Door verwarming van de vloeistoffen kunnen hoog radicale stoffen ontstaan en die verbranding van die stoffen kan leiden tot problemen."

'Geen systematisch onderzoek' 

Bovendien is de e-sigaret volgens Hacken nooit getest op negatieve effecten van inhalatie. "Er is geen systematisch onderzoek geweest. Als je een medicijn op de markt brengt zijn er trials. Dat was hier niet het geval. Er zijn wel liefhebbers geweest die onderzoekjes hebben gedaan, maar het is dus moeilijk in te schatten of het een negatief effect heeft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore