EditieNL

Waarom het filmpje van de 'aaiende ijsbeer' niet is wat het lijkt

21 november 2016 14:17 Aangepast: 21 november 2016 15:14
Beeld © Screenshot Youtube

Een filmpje waarin een ijsbeer een hond lijkt te aaien liet vorige week veel harten smelten. Maar sinds bekend is geworden dat een ijsbeer uit hetzelfde gebied één van de honden heeft opgegeten, krijgt het filmpje een vervelende nasmaak.

Groepsleider David de Meulles filmde het fenomeen tijdens een ijsbeerexcursie in het Canadese Churchill. Op het landgoed van sledehondfokker Brian Ladoon nadert een ijsbeer één van de aangelijnde honden. De beer tilt zijn poot op en lijkt de hond vervolgens te aaien zoals mensen dat zouden doen.

"Het was een prachtig gezicht. Ik kan niet geloven dat zo'n groot dier zoveel affectie kan tonen voor een ander dier", vertelde De Meulles eerder aan CBC News. Later werd echter bekend dat drie ijsberen van het landgoed zijn verwijderd omdat een sledehond zou zijn opgegeten door één van hen, zo meldt dezelfde nieuwszender.

Van een dier een mens maken

Waarom werd het filmpje dan toch zo verkeerd geïnterpreteerd? Volgens gedragsdeskundige Nienke Endenburg komt dat omdat mensen vaak de neiging hebben om van een dier een mens te maken. "Ze verwarren hun eigen emoties met dat van een dier. Als wij vriendelijk een hond aaien bedoelen we daar iets moois mee, maar dat betekent niet dat die bedoeling ook voor een ijsbeer geldt."

Volgens Endenburg kunnen dieren zeker wel emoties en affectie voelen, maar is de manier waarop ze dat uiten anders dan hoe mensen dat doen. "Zo denken sommige mensen weleens dat ze in de ogen van honden of katten kunnen zien dat het beestje verdrietig is, maar dat is nog maar de vraag." Wat betreft het filmpje van de 'aaiende' ijsbeer lijkt het haar "zeer onwaarschijnlijk" dat het hier gaat om een bijzondere vriendschap. "Het zou goed kunnen dat die ijsbeer gewoon dacht: ik wil eten." 

Vergeten de beren te voeren

Of het ook echt de ijsbeer van het filmpje is die één van de honden heeft opgegeten is niet bekend. Meestal geeft landgoedeigenaar Ladoon de ijsberen uit de omgeving te eten om dit soort incidenten te voorkomen. "Dit was de enige dag dat we de beren niet hadden gevoerd." 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`