EditieNL

Randstad kleurt groen van de parkieten: een vloek of een zegen?

21 november 2016 17:20 Aangepast: 21 november 2016 18:51
Beeld © anp

Sommige mensen kunnen de halsbandparkiet wel schieten, terwijl anderen het prachtig vinden. De exotisch gekleurde vogel duikt overal op in de Randstad, maar daar is niet iedereen blij mee. "Veel mensen zien alleen maar die mooie groene vogels."

Toen de halsbandparkiet in de jaren '60 voor het eerst ontsnapte, of werd losgelaten uit kooien, bleek de soort in Nederland vrij goed te kunnen overleven. Afgelopen zomer werd de populatie halsbandparkieten in Nederland op 10.000 geschat. Met name in Amsterdam, Den Haag en andere delen van de Randstad heeft de parkiet het naar zijn zin.

"De reden dat ze daar zitten is al het eten dat ze er kunnen vinden en krijgen van mensen. Anders zouden ze hier niet overleven", vertelt Lars Soerink van de Vogelbescherming. "Als het gaat schemeren vliegen ze massaal naar 'slaapbomen', waar ze de nacht in grote groepen doorbrengen. Vaak zitten er wel honderden in één boom."

Tekst gaat verder onder tweet

Gevaar voor fruittelers

Wat voor sommigen een vrolijke gezicht is, is voor anderen een last. Want volgens Wilfred Reinhold, initiatiefnemer van het platform Stop Invasieve Exoten, is de uitbreiding van de halsbandparkiet geen goede zaak. "Veel mensen zien niet in hoeveel overlast ze in Nederland veroorzaken. Ze zien alleen die mooie groene vogels."

Het platform wil ervoor zorgen dat de populatie van exotische dieren zoals de halsbandparkiet of de tijgermug, beperkt blijft in Nederland. Volgens Reinhold zijn de parkieten onder andere een gevaar voor fruittelers. "Ze eten overal een beetje van, waardoor ze veel schade aan het fruit kunnen aanrichten." Daarnaast pikken ze volgens de initiatiefnemer de nesten in van een andere vogelsoort, de boomklevers. "Die slapen in precies dezelfde boomholtes, alleen de parkieten gaan er al een maand eerder zitten." Tot slot zegt Reinhold dat de beesten ontzettend veel lawaai maken en daarmee voor geluidsoverlast kunnen zorgen.

Liever een parkiet dan een scooter

Volgens Soerink valt het allemaal wel mee met de overlast. "Het geluid kan wel vervelend zijn, maar dat is heel persoonlijk. Er zijn ook mensen die liever dat horen dan het geluid van bladblazers of scooters in de stad." Wat betreft de fruitteelt zegt Soerink dat alleen de individuele telers die midden in de Randstad zitten iets te vrezen hebben. "Ik zie daar echt geen groot probleem ontstaan." 

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`