EditieNL

Actrice gaat liever naakt dan wol te dragen, maar wat is er mis met wol?

24 november 2016 15:40 Aangepast: 25 november 2016 09:55
Beeld © PETA

Actrice Alicia Silverstone (bekend van de jaren 90-film Clueless) staat voor dierenrechtenorganisatie PETA naakt op een advertentie. "Ik ga liever naakt, dan dat ik wol draag", staat erbij. Volgens PETA is de vergaring van wol dieronvriendelijk. Is dat ook echt zo?

Silverstone is tegenwoordig niet meer veel te zien op het witte doek, maar zet haar bekendheid nog wel steeds in. Ze is veganistisch en een grote dierenvriend. Eerder heeft ze met PETA UK wreedheid bij dons blootgesteld. Het doel van de huidige campagne met PETA is om mensen duidelijk te maken dat ze geen wol moeten dragen. Volgens PETA en Silverstone moeten we de wol op de schapen laten. 

Het afknippen van de wol gaat volgens PETA een stuk ruwer dan je zou verwachten. De meeste wol komt uit Australië, waar hardhandig met de dieren wordt omgegaan. In de video van PETA is te zien dat de dieren soms ruw op de grond worden gegooid en met voeten in de nek worden getrapt.

Video van PETA over de wol industrie

Niet tegen wol

"Wat veel mensen niet weten is dat 95 procent van de wol in kleding afkomstig is uit Australië. En daar zijn een stuk minder regels dan in Nederland", vertelt Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren

Rob Brummel is wolproducent en legt uit dat er hier in Nederland veel strenge regels zijn. "Hier is 'mulesing' bijvoorbeeld verboden. Bij mulesing wordt de huid rond de staart van een schaap afgeknipt, zonder dat het schaap verdoofd wordt. Dit wordt gedaan zodat de wol niet vies kan worden op die plek."

Volgens Brummel helpt het ook niet mee dat in Australië per schaap wordt betaald, in plaats van per uur. Dus het scheren gaat in een hoog tempo. "Dan komt het weleens voor dat de schapen verwond worden."

Waarschuwing: schokkende beelden​

Geen leuke plek voor schapen

Nu is er dus een nieuwe campagne van PETA, waarin Silverstone mensen vraagt alternatieven voor wol te bedenken. Grote merken zoals H&M en ASOS gebruiken al geen wol meer van schapen die met de 'mulesing'-methode worden geschoren. Niet genoeg, vindt Silverstone en dus ook PETA. Zij zien liever dat je helemaal geen wol meer draagt of gebruikt. 

"Dieren die in de wolindustrie worden geboren, ervaren een leven vol leed, enkel en alleen zodat mensen wollen kleding kunnen dragen. Er is geen leuke plek waar schapen heen kunnen nadat ze zijn gebruikt voor wol", zegt Silverstone.

De Bont van Dieren is niet tegen wol, maar wil wel dat mensen kunnen zien waar de vol vandaan komt. Nu kunnen mensen dat nog niet zien en dat moet veranderen. "Zo kunnen mensen zelf goed geïnformeerd kiezen welke wol ze kopen", zegt Van Gemert.

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore