Nederland

Vrouwen met hormoonspiraaltje reageren heftiger op stresssituaties

03 juli 2017 13:01 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Het gebruik van een hormoonspiraaltje als anticonceptiemiddel kan zorgen voor ongewenste bijwerkingen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vrouwen die zo'n spiraaltje gebruiken meer stresshormonen aanmaken én een hogere hartslag hebben dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken.

Langdurige chronische stress kan leiden tot psychische aandoeningen zoals depressie en concentratieproblemen.

Populair voorbehoedsmiddel

In Nederland is het hormoonspiraaltje dat in de baarmoeder wordt geplaatst een veel gebruikt anticonceptiemiddel. Naar schatting gebruikt meer dan 12 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar zo'n spiraaltje. En het gebruik neemt jaarlijks toe.

Het voorbehoedsmiddel is populair omdat het vijf jaar beschermt tegen zwangerschap én omdat veel vrouwen niet meer ongesteld worden tijdens het gebruik.

Effect op hersenen

De populariteit wordt versterkt door de opvatting dat het hormoon alleen lokaal, in de baarmoeder, wordt afgegeven. Maar dat hormoon blijkt ook op andere plekken in het lichaam te komen, zegt onderzoekster Jurate Aleknaviciute van de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC.

"Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is. Vrouwen moeten daarom op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat."

Hogere hartslag

Vrouwen die een hormoonspiraaltje gebruiken laten een belangrijk hogere cortisolrespons zien bij de stresstest dan vrouwen die de pil slikken of een natuurlijke menstruele cyclus hebben.

Ook bleken de vrouwen met een hormoonspiraaltje een aanzienlijk hogere hartslag te hebben. Gemiddeld meer dan 10 slagen per minuut hoger dan vrouwen die de pil of niks gebruiken.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 210 vrouwen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore