EditieNL

Zware drinker 'vergeet' verslaving door behandeling met ketamine

03 juli 2017 13:53 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Vice

Uit onderzoek van het University College in Londen blijkt dat de partydrug ketamine alcoholisten kan helpen om van hun verslaving af te komen. In het onderzoek werden negentig studenten behandeld met ketamine. Proefpersoon Timmy Davis ging terug van meerdere bieravonden naar één biertje per week.

In het onderzoek zetten de onderzoekers een glas bier voor de deelnemers. Vervolgens verstoorden ze de positieve herinnering die dit opriep door de deelnemers te verrassen. Daarnaast kegen de zware drinkers ketamine toegediend.

De onderzochte student Timmy Davis begon op zijn dertiende met drinken. "Ik dronk altijd bier alsof het water was." Tot voor kort dronk hij drie tot vier avonden stevig.

Eén biertje per week

Na de behandeling met ketamine drinkt Davis een stuk minder: "Door de ketamine kreeg ik een aversie voor drank, ik drink nu nog maar één biertje per week."

Thumbnail

Proefpersoon Timmy Davis krijgt ketamine toegediend

Minder goede herinneringen aan alcohol

Ketamine wordt voornamelijk gebruikt als verdovingsmiddel in de diergeneeskunde. Maar ook in het uitgaanscircuit is het als partydrug populair. 

Volgens onderzoeker Dr. Ravi Das kan ketamine in de toekomst goed gebruikt worden bij het bestrijden van een alcoholverslaving. "We weten dat herinneringen belangrijk zijn bij een verslaving. In mijn onderzoek proberen we de goede herinneringen die mensen aan alcohol hebben te verzwakken." 

Psychedelische drugs

Jan Ramaekers is hoogleraar psychofarmacologie aan de Universiteit Maastricht en niet betrokken bij het onderzoek, hij ziet dat psychelische drugs zoals LSD, MDMA en ketamine steeds vaker gebruikt worden in het medische circuit. "Ketamine is een stof die nu ook al met succes wordt gebruikt om een depressie te behandelen." 

"De stof stimuleert de aanmaak van neuronen en dendrieten in je hersenen. Hierdoor wordt het brein flexibeler en kun je het als het ware herprogrammeren."

Ramaekers kan zich dan ook voorstellen dat het ook bij het aanpakken van een drankverslaving zou kunnen werken. "De vraag is hoe lang het effect van een dergelijke behandeling aanhoudt. Daarvoor is een grote klinische studie naar de effecten van ketamine op een alcoholverslaving nodig." 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore