Nederland

Twaalf jaar cel voor doodschieten Raja Draaisma

28 november 2016 17:10 Aangepast: 28 november 2016 17:43
Raja werd op straat doodgeschoten door haar ex © Beeld © ANP

De man die vorig jaar in Hoofddorp zijn ex-vriendin Raja Draaisma doodschoot, is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. De 35-jarige vrouw werd voor haar zaak met meerdere kogels doodgeschoten door Ferry de G.

Het OM had 16 jaar cel geeist voor moord, maar volgens de rechtbank is er geen bewijs dat De G. een vooropgezet plan had om zijn ex te doden. 

ZIE OOK: Politie pakte wapen niet af: ex kon Raja vermoorden

De G. meldde zich een dag na het overlijden van Draaisma bij de politie. Hij zei dat zijn ex hem had willen neerschieten en dat zij dodelijk zijn geraakt bij een worsteling om het vuurwapen. Volgens De G. lag zijn wapen al wekenlang in Draaisma's woning.

De rechter maakte korte metten met dat verweer. Het scenario dat het wapen wekenlang in Draaisma's woning zou hebben gelegen, 'is op geen enkele manier aannemelijk gemaakt', aldus de rechtbank. Die vond ook dat van zelfverdediging geen sprake was. Het slachtoffer werd van korte afstand driemaal geraakt, waarvan eenmaal in het achterhoofd. De G., geoefend schutter, 'schoot met gestrekte arm en met de opzet Draaisma van het leven te beroven', aldus de rechtbank.

Ferry de G. 'geobsedeerde man'

Die duidde - in lijn met wat het OM eerder al betoogde - De G. aan als 'een geobsedeerde man, die het niet kon verkroppen dat de relatie was gestopt'. Draaisma gaf De G. de bons nadat ze had ontdekt dat hij afluisterapparatuur in haar auto en woning had geplaatst en met een gps-tracker in de gaten hield waar ze was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore