Gezin

Hulpsint en -piet: 'Goed nadenken over consequenties roetveegpiet'

30 november 2016 20:29 Aangepast: 30 november 2016 22:56
Sint Johan Beeld © sint-op-visite.nl

Zwarte, witte, blauwe, rode en met roetvegen. Kinderen zien op het Sinterklaasjournaal pieten in allerlei vormen en kleuren voorbij komen. Wat merken de ingehuurde Sinterklaas en Zwarte Piet daarvan? “Ik ben niet per se tegen veranderingen, maar we moeten wel over de consequenties nadenken."

Hulpsinterklaas Johan volgt al het nieuws over Sinterklaas op de voet. Deze ervaren Sint leest boeken en kleedt zich precies als de Sint op tv. "Ik moet wel, ik wil het spelletje zo natuurlijk mogelijk spelen."

Drukke week

Dat gaat hem blijkbaar goed af, want hij gaat een drukke week tegemoet: er staan 44 afspraken. 3, 4 en 5 december zitten vol, van 11:00 uur tot 20:00 uur is Sint in de weer.

Johan merkt het nu al: hij krijgt veel vragen van kinderen over die gekleurde pieten die in het Sinterklaasjournaal te zien zijn. Hoe komt het dat die helemaal blauw of rood zijn?

Serieus antwoord

"Kinderen vinden het vreemd: ze zien een piet met een blauw gezicht, witte armen en een zwarte maillot aan. Welke kleur heeft die meneer nou? En daar moet ik een serieus antwoord op kunnen geven. Daar hebben de mensen die die kleuren hebben bedacht niet aan gedacht."

Johan zegt maar dat die pieten een heel andere papa en mama hebben gehad. "Tja, we moeten toch wat verzinnen om het verhaal nog enigszins logisch te maken."

Nadenken over consequenties

De Sint betreurt ook de introductie van de roetveegpiet. "Het is nu niet langer mogelijk voor oom Kees of tante Truus om Sint en piet te spelen, want ze worden meteen herkend door de neefjes en nichtjes. Ik ben niet per se tegen veranderingen, maar we moeten wel over de consequenties nadenken."

Zijn eigen pieten zijn al jaren bruin. Piet heten ze. "Ze zijn niet overdreven zwart, maar een mooie bruine tint is best wel gepast. Geen oorbellen, geen felrode lippen. We zijn een klein beetje meegegaan. Als je je verdiept in het Sinterklaasverhaal lees je dat Sinterklaas ooit eens Moren in dienst heeft  genomen. Die heeft hij vrijgekocht van slavernij. Piet is dus wel een donker type. Of je het leuk vindt of niet."

Thumbnail

Piet Rosan (rechts)

Roetveegpiet

Piet Rosan was dit jaar voor het eerst roetveegpiet. "Kinderen vragen wel: hoe kom je daaraan? Gelukkig is er nu het verhaal van de ring van het Sinterklaasjournaal. Dus ik zeg dat ik gewoon nog niet zoveel heb geoefend in de schoorsteen en dat ik nu die magische ring heb en dus gewoon door de deur naar binnen kan."

Rosan (23) merkt dat ze meer vragen krijgt als roetpiet dan als zwarte piet. Maar echt heel veel vragen zijn het ook weer niet. "De kinderen zijn al zo onder de indruk van een piet dat de meesten helemaal niet nadenken over hoe je eruit ziet of welke kleur je hebt."

'Een beetje mezelf'

Bij zichzelf merkt ze meer verschil. "Ik ben als roetveegpiet meer bezig met dat iemand me kan herkennen. Ik voel me minder comfortabel. Eerder was er niemand die me zag, nu ben ik toch een beetje mezelf."

Toch heeft ze niet zozeer een voorkeur. De komende dagen staan zwarte piet en roetveegpiet beiden weer op haar programma. "Het maakt me niet zoveel uit. Ik ben allang blij als de kinderen het naar hun zin hebben."

Veel zwarte pieten

De Sinterklaas Centrale, de grootste centrale van hulpsinterklazen, verhuurt nog voor 95 procent zwarte pieten. "Bij particuliere bezoeken wordt het nu zelfs geëist, zegt voorzitter Henk van der Kroon. "Sommige scholen en winkelstraten vragen wel om roetveegpieten. Soms lastig omdat de pieten dan halverwege hun dag moeten afschminken, maar zo is het nou eenmaal."

Van der Kroon ziet een andere ontwikkeling waar hij wel moeit mee heeft: het is al een paar keer voorgekomen dat Sinterklaas alleen wordt geboekt, zonder pieten dus. Om de discussie te ontwijken, is het vermoeden van de Sinterklaas Centrale. "Het is niet prettig voor Sint. Het boek met informatie, de zak met cadeautjes. Hij moet dan alles alleen doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore