Nederland

Dringende oproep brandweer: maak koolmonoxidemelders verplicht

01 december 2016 17:06 Aangepast: 01 december 2016 17:19
Een installateur is bezig met een verwarmingsketel. (Archieffoto). Beeld © ANP

Een rookmelder hebben veel mensen wel in huis, maar een koolmonoxidemelder nog niet. Dat moet veranderen, vindt de brandweer. Elk jaar worden honderden mensen in het ziekenhuis opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging.

"Twintig jaar geleden waren rookmelders ook maar sporadisch aanwezig. Dat zijn er gelukkig nu al veel meer. We hopen dat we met de koolmonoxidemelders een grote inhaalslag gaan maken", zegt Marcel van Galen van de brandweer.

ZIE OOK: Zo voorkom je een koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide wordt ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Het is zo gevaarlijk omdat je het niet ziet, ruikt of proeft. Is de concentratie koolmonoxide in de lucht te hoog, dan kun je stoppen met ademhalen, treedt schade op aan het hart of het zenuwstelsel (inclusief de hersenen). Uiteindelijk kun je in coma raken en overlijden.

Koolmonoxidevergiftigingen komen vooral voor in de herfst en winter, als de kachels weer loeien. Jaarlijks komen tussen de 200 en 400 mensen met een koolmonoxidevergiftiging op de spoedeisende hulp terecht. 170 mensen moeten ervoor opgenomen worden in het ziekenhuis.

Ieder jaar overlijden tussen de 5 en 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging, blijkt uit cijfers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.  Bijna de helft van alle ongelukken met koolmonoxide komt door cv-installaties.

Zo verraderlijk is koolmonoxide:

`