EditieNL

Ook in Londen gaat 'Black Pete' bij de kinderen langs

05 december 2016 14:08 Aangepast: 05 december 2016 21:57
Sinterklaas Beeld © Editie NL

Op pakjesavond worden ook de Nederlandse kinderen in het buitenland niet vergeten. Zo wordt in Londen ook Sinterklaas gevierd, maar daar hebben de hulpjes van de Sint het wel druk: er is namelijk maar één Zwarte Piet in heel Londen.

Als op zondag 4 december de avond valt in Londen stapt de enige zwartgeschmikte hulppiet van de stad in een Londense taxi. In de traditionele 'black cab' gaat ze langs de kinderen van Nederlandse ouders, die hun afkomst nog niet vergeten zijn. Ze neemt bewust een taxi, omdat haar uiterlijk op straat door de Londenaren wel eens verkeerd begrepen kan worden. 

Thumbnail

"De mensen weten niet wat een Zwarte Piet is" legt ze uit."Dat kan tot hele slechte reacties lijden, dus het is helaas niet zo veilig om als Piet te lopen, te fietsen of de metro te nemen." Mensen zouden wel eens een associatie kunnen hebben met de Golliwog pop, dat is een figuur uit kinderboeken van eind 19e eeuw. Maar sinds ongeveer twintig jaar wordt die gezien als racistisch symbool. Daar is een heftige discussie over geweest in Engeland, vergelijkbaar met de zwartepietendiscussie in Nederland. 

Thumbnail

'Een stukje thuis'

Maar de Nederlandse expats in Engeland maken zich niet zo druk over het uiterlijk van Zwarte Piet. Sabrina Schouw viert Sinterklaas met haar kinderen, en vindt het heel leuk dat Zwarte Piet ook op bezoek komt.

"Je zoekt toch een stukje thuis, waar je ook woont", zegt ze. Zwarte Piet is geen nieuwsonderwerp in de Engelse media. Daarom speelt de hele discussie voor Schouw ook een stuk minder. "Ik denk dat plezier voor de kinderen hier meer overheerst, dan helaas nu in Nederland."

Regenboogpiet

Ook de meeste Nederlandse verenigingen in Engeland houden vast aan de 'traditionele' Piet, maar er zijn ook wel Nederlandse scholen die het feest vieren met een 'regenboogpiet' of een 'stippenpiet'. Of de enige Zwarte Piet van Londen binnenkort ook van uiterlijk verandert weet ze nog niet, maar ze staat er wel voor open.  "Het is mij in Londen nog nooit gevraagd om roetveegpiet te worden. Maar als me dat gevraagd wordt is dat natuurlijk ook geen probleem." 

`