Nederland

Bezwaar aantekenen tegen verkeersboete? Bijna altijd zinloos

05 december 2016 16:35 Aangepast: 06 december 2016 05:36
Online bezwaar maken tegen verkeersboete Beeld © ANP

Honderdduizenden mensen proberen elk jaar van hun verkeersboete af te komen, maar weinig mensen lukt dat ook echt. In 10 tot 12 procent van de gevallen wordt de klacht gegrond verklaard.

Vorig jaar In totaal werden 7.968.912 boetes gegeven. Daarvan maakten 360.000 verkeersovertreders bezwaar. Dat aantal is al een paar jaar stabiel. Ook dit jaar zal het daar ongeveer op uitdraaien, zegt Ernst Koelman van het Parket Centrale Verwerking van het Openbaar Ministerie.

Veel mensen proberen het gewoon om onder een boete uit te komen. Niet geschoten, is altijd mis. Maar vaak is het mis: in zo'n 90 procent van de gevallen komt er een afwijzing.

Extra boete voor klagers

Minister Van der Steur van Justitie gaat onderzoeken of deze mensen een extra boete van een paar tientjes tot een paar honderd euro kunnen krijgen. Want het kost het OM veel tijd en geld om de bezwaren te beoordelen. Tientallen mensen zijn dagelijks bezig om te bekijken of de boetes terecht zijn.

Heel soms krijgen mensen toch gelijk. Dat is om uiteenlopende redenen, bijvoorbeeld omdat een nummerbord niet goed is uitgelezen, geeft Koelman aan.

Het Openbaar Ministerie heeft een site gelanceerd waarop automobilisten kunnen zien of het zin heeft om bezwaar te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore