EditieNL

Auto wassen zonder water: nooit meer naar de wasstraat?

05 december 2016 17:19 Aangepast: 05 december 2016 17:31
Beeld © iStock

Je auto wassen zonder water. In landen als Australië, Amerika en Dubai is het al heel normaal, maar in Nederland doen we het nauwelijks. Terwijl dit met nieuwe technieken goed mogelijk is. Kunnen simpele sprays de wastraat gaan vervangen?

Iedereen die een auto heeft weet hoeveel water er bij een gemiddelde wasbeurt doorheen kan gaan. Als je zelf thuis wast gebruik je snel een paar emmers van tien liter, en in een wasstraat of een doe-het-zelf wasbox bij de tankstation gaat er nog veel meer water doorheen. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat een doe-het-zelfbox zo'n 75 liter water per wasbeurt gebruikt, en een wasstraat zelfs 100 tot 350 liter per keer. 

Nanotechnologie

Met die hoeveelheden is het niet gek dat er ook gezocht wordt naar oplossingen zonder water, zeker in gebieden waar vaak droogte is. Er zijn de laatste jaren sprays ontwikkeld die op basis van nanotechnologie werken, en geen water meer nodig hebben. In landen als Australië, Amerika en Dubai zijn ze al populair, en Dave de Vries van Wyper probeert met zijn bedrijf deze methode ook in Nederland groot te maken.

"We geloofden eerst zelf helemaal niet dat dat zou kunnen", zegt De Vries. "Ik heb tien jaar in de wasstraat gewerkt en ik geloofde niet dat je een auto zonder water kon wassen. Maar nu ben ik om". Volgens De Vries werken zij met een spray op basis van nanotechnologie die je op de auto spuit. "Het kapselt het vuil in en dat veeg je het er met een speciale doek af. Het is gelijk ook een waxing."

Water is nodig

Toch vindt autojournalist Carlo Brantsen van Carros Magazine nog steeds de wasstraat de beste optie. "Het is niet voor niets dat je in een wasstraat eerst een douche van een aantal liter krijgt", zegt hij."Dat doen de uitbaters van de autowasstraat ook liever niet, want het is duur. Maar het is nodig." Anders krijg je krassen bij het schoonmaken, door het zand wat nog op de auto zit. En ondanks al dat water is de wasstraat volgens Brantsen nog steeds het beste voor de auto én het milieu. 

"Het haalt echt alles weg, en het water wordt gerecycled waardoor het schoonmaakmiddel niet in het gewone drinkwater terecht komt." De spray is volgens hem vooral een uitkomst als je op een flatje woont en niet makkelijk met water je auto kunt schoonmaken. En als je een echt vieze auto hebt moet volgens Brantsen altijd alsnog water gebruiken. 

Veel sprays en doeken

Maar daar is De Vries van Wyper het niet mee eens. "We hebben nog nooit een auto gehad die niet schoon te maken is", zegt hij. "Maar als je echt off-road bent geweest, wordt het met onze techniek misschien wat lastig. Dat kost super veel sprays en doeken". Maar volgens De Vries werden dat soort auto's ook geweigerd in de wasstraat waar hij vroeger werkte. "Want met te veel zand creëer je krassen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore