EditieNL

Medicinale wiet: steeds meer verkocht, steeds minder vergoed

06 december 2016 14:25 Aangepast: 06 december 2016 18:43
Beeld © iStock

Bij wiet denk je misschien aan jointjes, of aan het drugsbeleid in Nederland. Toch zijn er veel patiënten die cannabis als medicijn gebruiken. Patiënten zijn enthousiast, maar verzekeraars twijfelen aan de werking van 'mediwiet'.

Zilveren Kruis Achmea maakte deze week bekend de mediwiet uit de basis- en aanvullende verzekering te halen. De reden: de werking van mediwiet is onvoldoende aangetoond. De zorgverzekeraar berust haar keuze op recent Amerikaans onderzoek. Daarin staat te lezen dat mediwiet voor veel mensen werkt, maar voor veel mensen ook niet. 

Heel jammer

Die dubbele conclusie is voor Zilveren Kruis genoeg reden om de mediwiet in 2017 niet langer te vergoeden."Het is heel jammer voor de patiënten die van de vergoeding gebruik maakten, maar daarom geven we ze tot juli de ruimte over te stappen naar een ander medicijn", meldt een woordvoerder. 

Mediwiet is sinds een jaar of tien op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Het wordt in twee vormen verkocht, als gedroogde bloemtoppen of in de vorm van cannabisolie. In Nederland zijn er een paar duizend mensen die medicinale wiet gebruiken, en dat wordt elk jaar meer.

Zenuwpijnen

Voor de 32-jarige Sarah Kingma is er geen ander medicijn denkbaar. Ze rookt al tien jaar medicinale wiet, nadat ze er op jonge leeftijd achterkwam dat ze MS heeft. "Ik heb last van zenuwpijnen, die me echt tot wanhoop drijven", vertelt ze.

"Door het roken van de wiet gaan de scherpe randen van die pijn af. Ik voel het nog wel, maar de echt gierende pijn heb ik niet meer." Sarah ziet zichzelf inmiddels als een 'ambassadeur' voor mediwiet en kan het iedereen aanraden. 

Thumbnail

Sarah Kingma rookt elke dag medicinale wiet

Sarah is lang niet de enige. In 2016 steeg de verkoop van mediwiet in apotheken met maar liefst 80%, blijkt uit onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kergetallen. Met name MS-patiënten en mensen met kanker hebben naar eigen zeggen baat bij mediwiet, omdat het pijn en misselijkheid weg zou nemen. 

Thumbnail

Bron: Stichting farmaceutische Kerngetallen

Verzekeraars

Zilveren Kruis was een van de laatste grote zorgverzekeraars die mediwiet nog vergoedde. Menzis en CZ vergoeden het al langer niet meer, vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de werking. Alleen enkele kleine verzekeraars als ONVZ en Stad Holland Verzekeringen vergoeden cannabis nog.

Onbegrijpelijk volgens Sarah, die tijdens haar ziekte al veel las over de medicinale werking van wiet. "Relevante onderzoeken zeggen al jaren dat er voordelen aan zitten, ik snap niet hoe zorgverzekeraars zich door één onderzoek kunnen laten beïnvloeden."

Supernatuurlijk

Vergoeding of geen vergoeding, Sarah blijft de mediwiet gebruiken. "Als ik normale medicijnen neem lig ik ook als een vaatdoek op de bank - en dat op mijn leeftijd. Als ik dan iets vind dat heel natuurlijk is en voor mij werkt, dan is dat toch veel beter?"

Bekijk hier het fragment:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`