Nederland

Vincent geeft les op 'excellente school', waar alle leerlingen allochtoon zijn

06 december 2016 17:05 Aangepast: 06 december 2016 18:17
Meester Vincent met zijn klas, groep 6B. Beeld © Eigen foto

Met een gemiddeld cijfer van 9,3 is de islamitische school El Habib in Maastricht een van de best scorende basisscholen in ons land. Vincent Schuimer (46) staat er voor de klas. "We hebben 100 procent allochtone kinderen, daarom leggen we extra veel nadruk op begrijpend lezen en taal."

Uit onderzoek van Buurtfacts blijkt dat Limburgse scholen verhoudingsgewijs het beste scoren op de eindtoets. Ook scholen waar meer mannen voor de klas staan en waar de gemiddelde leeftijd van onderwijzers hoger is, scoren beter.

Islamitische en reformatorische scholen krijgen gemiddeld een hoger cijfer dan bijvoorbeeld antroposofische en openbare scholen. Daarnaast krijgen grotere scholen met meer leerlingen gemiddeld een iets hoger cijfers dan kleine.

Extra aandacht voor taal

Zo bekeken is het niet verwonderlijk dat El Habib zo goed scoort. De school staat in Limburg, is islamitisch én behoort tot de grotere basisscholen in het land. Vincent Schuimer staat er al twintig jaar voor de klas. De school heeft van het ministerie van Onderwijs het predicaat excellente school gekregen. Dat zijn school zo goed scoort, komt volgens hem onder meer omdat er extra aandacht is voor taal en begrijpend lezen.

"De leerlingen zijn zonder uitzondering allochtoon en hebben dus allemaal een achterstand", vertelt hij. "Daar houden we rekening mee. We beginnen al heel vroeg met het bevorderen van lezen en het oefenen van woorden en dat blijven we doen tot ze van school gaan. Daar ligt onze kracht."

Geen Sinterklaas, wel suikerfeest

Hoe het komt dat scholen met een geloofsovertuiging het gemiddeld beter doen dan openbare scholen, weet meester Vincent niet. "Daar is geen zinnig woord over te zeggen. Dat wij als school islamitisch zijn staat los van de goede score, denk ik. De kinderen krijgen één uur per week godsdienstles, verder speelt het geen grote rol."

Zelf is Vincent katholiek. Dat hij wat dat betreft een vreemde eend in de bijt is op school, deert hem niet. "Het is business as usual. Alleen je eigen feestdagen vier je niet met de kinderen op school. Geen Sinterklaas en Kerst, wel offerfeest en suikerfeest. In het kader van de integratie besteden we wel aandacht aan alle religieuze feesten. Dat is alleen maar goed. Het geeft de kinderen een bredere blik op de wereld."

Waardering

Vincent geniet nog elke dag met volle teugen van zijn baan. "Het is dankbaar werk. Kinderen houden je jong en je leert elke dag een beetje. Ik vind het nog elke dag mooi. Je kunt een les wel voorbereiden, maar je weet van tevoren nooit hoe het precies gaat lopen. Je geeft veel, maar krijgt ook veel terug. De reacties van die kinderen zijn het mooiste. Dat ze tekeningen voor je maken, 'ik vind je lief' schrijven. Dat is waardering die je in andere vakgebieden niet vindt. Kinderen liegen niet. Niet op dat gebied althans."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore