EditieNL

'Jongeren leggen link tussen bont en dierenleed niet'

12 december 2016 11:45 Aangepast: 12 december 2016 18:45
Beeld © Bont voor Dieren

Het zal je misschien al zijn opgevallen dat bont weer in is. Vooral jongeren lopen er graag mee rond. En dat is tegen het zere been van anti-bontbeweging Bont voor Dieren. De organisatie is daarom een campagne gestart. "Waar hield de liefde op?"

Volgens de Bont voor Dieren kun je tegenwoordig makkelijker aan bont komen dan vroeger. Zelfs goedkope jassen bevatten soms echt bont terwijl je misschien nepbont zou verwachten. Dat komt onder meer door de bontprijzen, die de afgelopen jaren flink zijn gedaald. Het Nederlands Bont Instituut bevestigt dat laatste.

Bont is status

Op straat kun je niet om bontkraagjes heen. "Vooral jongeren zie je er vaker mee lopen", zegt Nicole van Gemert van de Bont voor Dieren. "Bont is status voor hen." Tegelijkertijd realiseren de jongeren zich onvoldoende waar bont vandaan komt. "Uit ons onderzoek blijkt dat veel jongeren niet de link leggen tussen bont en de herkomst ervan", zegt Van Gemert. "We richten onze campagne daarom vooral op jongeren en laten hen zien dat bont van dieren afkomstig is."

Ook de bekende blogger Lizzy van der Ligt draagt weleens bont, een gekleurd mini-bontkraagje. "Het is gewoon hip en mooi", zegt ze. Van der Ligt zegt de campagne te begrijpen, maar die ook hypocriet te vinden. "We dragen toch ook allemaal leren schoenen? En als het vintage is, dan kan het ineens wel."

Giftige stoffen

Begin dit jaar toonde de Bont voor Dieren aan dat bontkragen van kinderjassen grote hoeveelheden giftige stoffen bevatten. In de kraagjes werden hoge concentraties van het zeer giftige formalhyde en het ethoxylaten aangetroffen. Formaldehyde tast de slijmvliezen aan en kan zorgen voor allergische reacties. Het is bovendien bestempeld als kankerverwekkend.

Bekijk hieronder de campagne van de Bont voor Dieren.

Bekijk hier het fragment:

Meer op rtlnieuws.nl:
Liever geen dier in je bont? Test het zelf!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore