EditieNL

Wat doet mijn kind online? Facebook schiet ouders te hulp met tips

14 december 2016 11:38 Aangepast: 14 december 2016 18:43
Beeld © iStock

Weet jij wat je zoon of dochter allemaal uitspookt op het internet? Veel ouders hebben geen idee, daarom komt Facebook met een portal voor ouders. Hierin staan tips over hoe je als ouders met je kinderen kunt praten over Facebook.

Hoe ouder kinderen worden, hoe minder goed hun ouders weten wat ze doen op social media, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Bij de kinderen van 8 tot 12 jaar weet maar 57 procent van de ouders op welke kanalen hun zoon of dochter zitten. Bij de 16- en 17-jarige is dat zelfs nog maar 14 procent. 

Balans tussen controle en vertrouwen

"Het is nodig dat ouders hiermee worden geholpen", vindt Remco Pijpers van Mijn Kind Online. "Er was wel informatie over Facebook, maar vooral in het Engels. Ik denk dat daardoor de afstand tussen ouders en Facebook redelijk groot was. Ik hoop dat ze het blijven ontwikkelen", vertelt hij. "Het is voor veel ouders een uitdaging: hoe vind je de balans tussen controle en vertrouwen?"

En dat is de reden dat Facebook met de speciale facebookwebpagina komt. "We willen alle ouders op weg helpen in het voeren van gesprekken met hun kind over veilig internetgebruik", zegt Tineke Meijerman van Facebook. "Want ook al verschillen ouders en opvoedmethodes van elkaar: het is belangrijk om het gesprek over online veiligheid aan te gaan."

Tips van Facebook

  • Benut de belangrijke momenten. Als je kind bijvoorbeeld zijn of haar eerste mobiel krijgt, is dat een goed moment om wat basisregels in te stellen. Wanneer je kind aan social media begint, is dat een goed moment om te praten over veilig delen en wanneer je kind kind zijn of haar rijbewijs haalt, is het een goed moment om te vertellen dat ze niet mogen sms'en achter het stuur. 
  • Vraag je kinderen of ze je les willen geven. Het gesprek kan een aanknopingspunt zijn om over veiligheid, privacy en beveiliging te praten. Je kind zal het waarschijnlijk heel leuk vinden om je iets te leren. 
  • Probeer een goed rolmodel te zijn. De regel dat kinderen doen wat jij doet, en niet wat je zegt, geldt op internet net zo sterk als daarbuiten. Als je tijdsbeperkingen oplegt voor het gebruik van sociale media of internet, volg die regels dan zelf ook. 
  • Maak je kind duidelijk dat op internet dezelfde regels gelden als daarbuiten. Net als dat je je kinderen leert dat ze naar links en rechts moeten kijken voordat ze de weg oversteken, is het belangrijk om ze te vertellen dat ze goed moeten nadenken voordat ze iets op internet delen. 

Bekijk hier het fragment:

Denk jij dat je weet wat je kind doet allemaal doet op Facebook? Stem op onze poll.

Meer op editienl.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`