Nederland

Overal vliegende mieren: heel even, en dan is het weer voorbij

05 juli 2017 08:07 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Ineens kruipen ze overal uit hun nest: vliegende mieren. Beeld © iStock

Veel Nederlanders verwonderen zich op social media over enorme zwermen vliegende mieren. Hoe komt het dat ze in één keer allemaal tevoorschijn komen? Een deskundige legt uit.

"Vrouwtjesmieren maken in de zomer hun bruidsvlucht", zegt Ruud van Kats, verbonden aan onderzoeksinstituut Alterra van de universiteit van Wageningen. "Die maken ze met name bij vochtig en drukkend weer, als ze lijken aan te voelen dat er regen op komst is."

Waar de mieren weer terecht komen, is afhankelijk van de wind. Soms voert een bruidsvlucht niet verder dan een paar meter, maar de vrouwtjes kunnen ook worden meegevoerd door de wind en honderden meters afleggen. "Op het moment dat ze op de grond vallen, stichten ze een nieuwe kolonie", zegt Van Kats.

ZIE OOK: Kokend water tegen de mieren? Feiten en fabels op een rij

Paren in de lucht

De mieren paren in de lucht, doordat ook de mannetjes tijdelijke vleugels krijgen. "Op zich is dat wel heel leuk, heel interessant", zegt Van Kats. "Soms zie je ook meeuwen op die bruidsvluchten afkomen. Die happen de mieren dan uit de lucht."

Waarom dat allemaal op één en dezelfde dag lijkt te gebeuren? Zodra de eerste vrouwtjesmier haar vlucht inzet, volgen de anderen vanzelf, gevolgd door de mannetjes. Het is ook snel weer voorbij.

En eigenlijk is het niets bijzonders, zegt Van Kats. Dat het zoveel mensen opvalt, heeft volgens hem misschien ook wel een voor de hand liggende reden. "Tijdens de vakantie heb je de tijd om om je heen te kijken."

`