Sport

Nederlands succes: Roel Boomstra is wereldkampioen dammen

15 december 2016 13:53 Aangepast: 15 december 2016 13:58
Roel Boomstra (zittend) was te sterk voor Jan Groenendijk. Beeld © ANP

Voor het eerst in ruim 30 jaar heeft Nederland een wereldkampioen dammen. De 23-jarige Boomstra besliste de tweekamp met landgenoot Jan Groenendijk door winst in de tiende ronde.

Boomstra, die al genoeg had gehad aan een remise, is daardoor niet meer in te halen door Groenendijk. De tiende ronde werd gespeeld in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. 

De Groninger volgt de Rus Alexander Georgiev op als wereldkampioen dammen. Boomstra treedt in de voetsporen van Harm Wiersma, in 1984 de laatste Nederlandse wereldkampioen.

Geschiedenis

De pas 18-jarige Groenendijk en Boomstra hebben met dit WK geschiedenis geschreven. Nog niet eerder vochten twee Nederlanders onderling uit wie zich wereldkampioen mag noemen.

De tweekamp zou eigenlijk tussen Groenendijk en Georgiev gaan, die vorig jaar november in Emmen wereldkampioen werd. Maar om onduidelijke reden zag de dammer er opeens van af om zijn titel te prolongeren, iets wat tot hevige verontwaardiging leidde in de damwereld. 

Boomstra, de nummer drie van dat WK, mocht in zijn plaats met de Wageninger, de nummer twee, om de wereldtitel strijden.

Jongensdroom

Boomstra (23), die in Groningen natuurkunde studeert, is al vijf jaar professioneel dammer met heel wat titels op zijn palmares. Zo werd hij in 2012 en 2015 Nederlands kampioen dammen. In 2014 werd hij tot Europees kampioen gekroond. Daarnaast werd hij derde op het WK van 2013 en 2015, net na debutant Groenendijk.

In aanloop naar de tweekamp noemde Boomstra de wereldtitel een jongensdroom. "Ik had alleen nooit gedacht dat mijn tegenstander een Nederlander zou zijn en geen Rus, en dan ook nog eens iemand die jonger is dan ikzelf'', zei Boomstra.

`