Nederland

Uitvaartje spelen met Lego leert kinderen omgaan met de dood. 'Zeg nooit: oma slaapt'

15 december 2016 17:19 Aangepast: 15 december 2016 17:28
Kinderen spelen met rouwlego. Beeld © Foto Richard Hattink

Hoe vertel je een kind dat een dierbare is overleden? Het blijft een lastig vraagstuk. "Wees zo duidelijk mogelijk", zegt Richard Hattink. Hij ontwikkelde Legosetjes om de dood bespreekbaar te maken.

Jarenlang werkte Hattink in zowel het onderwijs als bij een uitvaartonderneming. Hier zag hij het onvermogen van volwassenen om de dood met kinderen te bespreken. Hij vond dat er iets moest veranderen en kwam zo op het idee ouders en professionals als rouwpedagoog te ondersteunen bij de begeleiding van rouwende kinderen. 

"De neiging bestaat nog steeds om kinderen weg te houden bij uitvaarten", legt hij uit. "Volwassenen hebben het idee kinderen te moeten beschermen of vinden het zelf te pijnlijk om te bespreken. Maar bij kinderen is het belangrijk zo concreet mogelijk te zijn. Als je ingewikkeld doet, wordt het alleen maar spannend voor ze en gaan ze er allerlei vreemde voorstellingen bij maken."

Laagdrempelig

Zijn rouwlego moet helpen de dood laagdrempelig te maken. "Een onderwerp toegankelijk maken voor kinderen kan het beste door te spelen", zegt Hattink. "Ik bedacht me waarmee ik als kind zelf graag speelde en kwam zodoende op Lego. Het fijne hieraan is dat vrijwel ieder kind het in de kast heeft staan en dat volwassenen het ook kennen uit hun kindertijd. Het is dus een vertrouwd product. Een rouwset is voor kinderen niet veel gekker dan een ridderset."

Samen met de 'Legoman', een man die contacten heeft met Lego en licenties heeft om eigen pakketten samen te stellen, vormde hij de 'rouwpakketten', die via zijn site te bestellen zijn. Zo'n 15 uur per week is hij bezig om de pakketjes te maken. "Een verschrikkelijk tijdrovende klus."

Tekst loopt verder onder de foto:

Thumbnail

Kerk en begraafplaats (Foto: Richard Hattink)

Voorraden

"Door middel van een database zoeken we in overgebleven voorraden over de hele wereld naar Legopoppetjes en -attributen die met de dood te maken hebben", legt hij uit. "Om een doodskist te maken, heb je soms wel zes à zeven leveranciers nodig. Daardoor wordt het vrij prijzig en dat is dan ook het grote manco aan dit product."

Liever zou Hattink zien dat Lego zelf rouwlego ontwikkelt, maar het bedrijf heeft laten weten daar geen oren naar te hebben. "Wij willen kinderen aan het lachen maken, zeiden ze, en dit is niet vrolijk. Ik heb ze uitgelegd dat we hierdoor kinderen juist weer aan het lachen kunnen krijgen, maar ze willen er niet aan."

Nieuwsgierigheid

Inmiddels heeft de rouwpedagoog 27 verschillende pakketten samengesteld. Zo heeft hij bijvoorbeeld een kast met urnen nagemaakt, een kist met vier kistdragers en een kerkhof. Ook levert hij er een handleiding bij hoe situaties nagespeeld kunnen worden. 

"Zo kan bijvoorbeeld van tevoren het crematorium worden geïntroduceerd", zegt Hattink. "Kinderen hebben veel vragen. Ze vragen bijvoorbeeld hoe warm de oven kan worden. Dat is niet omdat ze morbide zijn, maar kinderen zijn nieuwsgierig. Met Lego kan een uitvaart stapje voor stapje worden uitgelegd."

Tekst loopt verder onder de foto:

Thumbnail

Crematorium (Foto: Richard Hattink)

Leeftijd

Daarbij moet je natuurlijk wel altijd rekening houden met de leeftijd, zegt Hattink. "Het voegt niets toe om aan een kind van 6 te vertellen dat de as nog wordt vermalen voordat het in de urn gaat om de botrestjes kleiner te maken. Maar als een kind van 16 vraagt wat er precies gebeurt, waarom zou je dan niet eerlijk zijn?"

Volgens Hattink voorkomt duidelijkheid angst bij kinderen en in het ergste geval zelfs gedragsproblemen. "Je hoort volwassenen vaak zeggen dat oma slaapt. Echt niet dat je kind dan 's nachts nog durft te slapen. Maak het zo wezenlijk mogelijk, laat je kind oma desnoods aanraken om te voelen dat ze koud is. Maak ook een koppeling met de belevingswereld van een kind. Als hij net The Lion King heeft gezien, verwijs daar dan naar."

`