EditieNL

'Lelijke' kunst in de openbare ruimte: 'Het is gewoon een beetje wennen'

15 december 2016 18:25 Aangepast: 15 december 2016 18:42
Beeld © anp

In Oudewater werd onlangs een kunstwerk geplaatst waar veel buurtbewoners niet zo blij mee zijn. Kunst in de openbare ruimte kan vaak op flink wat kritiek rekenen. Maar de discussie die het oproept zorgt ook voor een hoop aandacht.

"De gemeente had zo veel moeite om een plekje te vinden voor dit gedrocht, dat ze het hier maar hebben neergeplempt", zegt buurtbewoner Jaap de Wit over de geel-witte 'sigarettenboom' van kunstenaar Gabriël Lester vandaag tegen Trouw.

"Het is heel persoonlijk wat iedereen mooi vindt. Zo is dat ook met kunst in publieke ruimte", zegt Lester tegen EditieNL. "Het is onmogelijk om iets te maken wat iedereen mooi vindt. Je zult altijd mensen hebben die het lelijk vinden. Maar kunst mag ook best een gesprek of discussie aanwakkeren."

Thumbnail

YGGDRASIL van Gabriël Lester

Meldingen bij de dierenbescherming

Het werk in Oudewater is niet het eerste voorbeeld van omstreden openbare kunst in Nederland. Zo veroorzaakte het beeld 'Blijf!', dat een nep-hond met een strak gespannen lijn op een brug voorstelt, in 2011 bijvoorbeeld veel ophef in Amsterdam. De meldingen bij de dierenbescherming liepen naar aanleiding van dit werk zo hoog op, dat de gemeente besloot om het te verwijderen. 

Thumbnail

Het kunstwerk Blijf! van Hester Oerlemans in Amsterdam

Kabouter Buttplug

De gemeente Rotterdam maakte zich in 2001 erg druk over de komst van 'Santa Claus', tegenwoordig beter bekend als Kabouter Buttplug, en de reacties daarop. "Ik zag al vanaf het begin dat dit een icoon zou worden", vertelt de Rotterdamse Anke Griffioen over de kabouter. Zij streed er ondanks alle kritiek voor om het kunstwerk destijds naar de stad te halen. "Op het beeld 'de verwoeste stad' van Zadkine werd eerst ook ontdaan gereageerd, maar later heeft iedereen het in zijn hart gesloten en is het een icoon geworden, net als Kabouter Buttplug." 

Thumbnail

Kabouter Buttplug op het Eendrachtsplein in Rotterdam

Een beetje wennen

Volgens Jeroen Boomgaard, lector Kunst en Publieke Ruimte is de kritiek van omwonenden bij de plaatsing van een groot nieuw kunstwerk niet zo gek. "Eigenlijk is dat gewoon een natuurlijk verloop. Mensen moeten er aan wennen, maar als het na tien jaar wordt weggehaald hoor je juist: het is een deel van de wijk, het hoort hier!

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore