Nederland

'Zo'n gaaf gevoel als je mensen kan helpen door hun trouwring te vinden'

05 juli 2017 11:08 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Martin (l) en Sander met de gevonden trouwring. Beeld © Martin van Hees

Martin van Hees en een groep andere vrijwilligers hebben dit jaar al 142 ringen teruggevonden, maar de laatste vondst was erg bijzonder. "Ik zag een bericht op Facebook dat een ernstig zieke man een trouwring was verloren. Ik wilde meteen op pad om te gaan zoeken."

Martin reageerde op het Facebookbericht, maar kreeg geen reactie. "Toen heb ik gekeken wie er reageerde op andere berichten. Via hen kreeg ik snel een reactie. Het was een zus: ze wilde eerst weten waarom ik zoveel interesse had in die ring."

Maar voor Martin is het de gewoonste zaak van de wereld. Hij runt de website gevonden-verloren.nl waar hij en andere vrijwilligers aanbieden om te zoeken naar verloren sieraden. Martin werd snel teruggebeld door de man die de ring was verloren. "Hij was de ring kwijtgeraakt in Scheveningen. Die was van zijn vinger gegleden doordat hij vermagerd was door chemo."

Emotioneel moment

Samen met Sander van der Linden ging Martin 's avonds op pad. "Gelukkig kon de man redelijk nauwkeurig aangeven waar het was gebeurd. Een meter of 25 van die paal richting de waterlijn. Wij zijn meteen daarnaartoe gegaan. Sander gaat vaak mee om te zoeken, hij is mijn back-up want ik heb een gewrichts- en spierziekte. Sander was degene die de ring vond. Het was zijn eerste ring."

Het terugvinden van een trouwring is altijd een emotioneel moment. "Sander ging zitten. 'What the fuck, ik heb 'm', zei hij." 

'Door het dolle heen'

De ring heeft Martin inmiddels aangetekend verstuurd aan de eigenaar in Bovenkarspel. "Toen ik hem belde was hij door het dolle heen. Ik wilde de ring graag brengen, maar ik wilde niet 's avonds laat een heel stuk rijden, dat was me te veel. De ring wordt vandaag bezorgd."

ZIE OOK: Carla zoekt trouwring van haar vader: 'Die ik heb, is van ene Huup'

Het was dit jaar al de 142ste ring die Martin en de andere vrijwilligers hebben gevonden. Ze rekenen daar alleen brandstofkosten voor, en als er gedoken moet worden de vulling voor de duikfles. "Mensen vragen weleens waarom ik dit niet betaald doe. Waarom zou dat moeten? Er hoeft niet overal geld achter te zitten. De reactie die je krijgt van mensen is niet in geld uit te drukken. Je komt uit het water gelopen, mensen pakken je vast van blijdschap. Dat geeft zo'n kick, dat is zo'n gaaf gevoel. Het is een boost van emotie."

De video van het terugvinden van de ring

`