Gezondheid

Tijn wil andere kinderen helpen genezen: voor hen hoeft het nog niet te laat te zijn

05 juli 2017 12:38 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © LAK door Tijn

De ongeneeslijk zieke Tijn zamelt geld in om een robot naar Nederland te halen die hersenstamkanker zou kunnen genezen. Voor Tijn is dit te laat, maar hij hoopt dat andere kinderen de ziekte hierdoor kunnen overleven. Gaat het Tijn lukken?

Met het opgebrachte geld wil Stichting Semmy een speciale robot naar Nederland halen. Hersenstamkanker is nu nog ongeneeslijk, maar daar zou de robot verandering in kunnen brengen. De robot moet een CED-behandeling bij kinderen met hersenstamkanker mogelijk maken. 

Tot op de dag van vandaag worden patiënten nog behandeld aan de hand van chemo en bestraling. Een CED-behandeling kan via een soort smal rietje medicijnen direct in de tumor brengen.

'Je kind gaat dood'

Julian is 13 jaar en heeft, net als Tijn, hersenstamkanker. Voor Tijn komt de robot te laat, maar voor Julian is er nog hoop. Maar toch is dit lastig. "Het is vreselijk eng om hierop te hopen", vertelt Julians moeder Miranda. "We weten niet of we genoeg tijd hebben om erop te wachten."

Voor andere patiënten geeft het zeker hoop, zegt Miranda. "Nu krijg je te horen: we kunnen er niets meer aan doen, je kind gaat dood.' Dat is verschrikkelijk. De robot biedt tenminste nog een kans, dan kunnen artsen in ieder geval nog iets proberen."

Duurt nog zeker een jaar

"Als de machine op tijd is, wat we heel erg hopen, willen we het natuurlijk absoluut proberen", zegt Miranda. "Maar het is makkelijker om geen hoop te hebben, dan hoop te hebben en er daarna achter komen dat het geen werkelijkheid wordt."

Oncoloog van Vuuren, de behandelend arts van Julian, vertelt dat er nog wel een jaar overheen kan gaan. "Omdat het zo'n ingrijpende behandeling is, willen we dat zo veel mogelijk voldaan wordt aan veiligheidsaspecten. Daarbij zal het ministerie van Volksgezondheid kritisch meekijken", legt de arts uit. "Er wordt met man en macht aan gewerkt om dat protocol zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen, maar het kost tijd en we willen geen valse hoop geven."

Bijna een miljoen

Het streefbedrag van de actie is 1 miljoen euro. En het lijkt erop dat het gehaald kan worden: de teller staat inmiddels op 888.865 euro. Het geld is verdiend door het verkopen van potjes nagellak. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`