EditieNL

Bitterbal-rel in Utrecht: VVD verslikt zich in 'achterlijk' vegavoorstel

05 juli 2017 16:09 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © iStock

Heeft de borrel met bitterballen zijn langste tijd gehad? Als het aan de Utrechtse Partij voor de Dieren ligt wel. Zij kregen het voor elkaar om de hoeveelheid bitterballen op gemeentelijke bijeenkomsten te halveren en te vervangen voor vegahapjes. Een regel die de VVD in het verkeerde keelgat schoot.

De motie voor diervriendelijke bittergarnituur die de Partij voor de Dieren onlangs indiende leek kansloos, maar doordat Groenlinks en D66 afgelopen donderdag instemden, wordt de regel nu echt ingevoerd. Voortaan moet de bittergarnituur tijdens gemeentebijeenkomsten verplicht voor 50 procent uit vegahapjes bestaan. 

Achterlijk

De VVD voelt zich betutteld en noemt het een 'achterlijk voorstel'. "Nu gaat het over hoeveel vlees je eet, straks gaat het over welke auto je rijdt, of over of je wel of geen vuurwerk afsteekt", zegt de Utrechtse VVD-voorzitter Dimitri Gilissen.

Hoewel de partij er niet tegen is om meer vegahapjes aan te bieden, voelt de opgelegde regel voor de VVD als een beperking van de keuzevrijheid. "De overheid moet mensen gewoon vrijlaten om die keuzes zelf te maken", zegt Gilissen. "Wij willen niet dat de gemeente gaat bepalen hoeveel vlees je eet. Blijf weg bij het bord van de mensen." 

Tegenvoorstel

Morgen dient de VVD een tegenvoorstel in om de aangenomen motie terug te draaien. In plaats daarvan wil de partij dat er een stemming komt waarbij iedereen zich afzonderlijk voor of tegen het voorstel moet uitspreken.

Kijk hier naar het tv-fragment:

 

 

 

 

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore