Nederland

'Gefilmde klant Fit For Free heeft recht op schadevergoeding'

05 juli 2017 16:38 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Sportschool Fit For Free hield in 19 vestigingen met camera’s toezicht in kleedkamers. Beeld © ANP

Klanten van vestigingen waar sportschool Fit For Free met camera’s toezicht heeft gehouden in herenkleedkamers, hebben het recht om hun abonnement per direct op te zeggen. Dat stellen consumentenrechtdeskundigen.

RTL Nieuws onthulde gisteren dat de sportschoolketen in negentien vestigingen camera’s had opgehangen in kleedkamers. Een woordvoerder van Fit For Free zegt dat de camera’s zijn opgehangen om diefstal tegen te gaan. Eerdere maatregelen zoals kluisjes en toezicht door medewerkers zouden niet effectief zijn gebleken. Door dit cameratoezicht konden mensen ontkleed in beeld worden gebracht.

Klanten van Fit For Free zeggen dat ze bij de inschrijving voor hun abonnement niet werden geïnformeerd over de aanwezigheid van camera's in de herenkleedkamer. Ook in het privacystatement en in de algemene voorwaarden van de sportschoolketen wordt met geen woord gerept over het gebruik van bewakingscamera’s. Sommige klanten laten via onze Facebookpagina weten dat ze hun abonnement willen opzeggen.

Overeenkomst beëindigen

Privacydeskundigen zeggen deze consumenten recht hebben om de lopende overeenkomst met Fit For Free te beëindigen. "Als er niets geregeld is in het contract, mag Fit For Free geen opnames maken", zegt professor Europees consumentenrecht Marco Loos.

"Als het bedrijf dat wel doet, is naar mijn mening sprake van een zo ernstige fout dat consumenten het abonnement inderdaad tussentijds mogen beëindigen, omdat hun privacy geschonden is en zij zich mogelijk niet meer veilig voelen. Dat Fit For Free sinds enkele maanden de camera's heeft uitgezet, maakt dat niet anders: de inbreuk op de privacy heeft al plaatsgevonden en kan niet meer worden teruggedraaid door nu alsnog netjes te handelen."

Schadevergoeding

Gedupeerde klanten kunnen ook aanspraak maken op een eventuele schadevergoeding, denkt Vanessa Kam. Zij is hoogleraar verbintenissenrecht aan de Tilburg University.

"Eventueel zou schadevergoeding kunnen worden gevorderd voor immateriële schade, namelijk op grond van de aantasting in de privacy die deze consumenten hebben ondervonden. Dat de camera’s nu uit staan doet er niet toe. Zo’n vordering verjaart niet snel en de termijn begint bovendien pas te lopen op het moment dat de consument wist of had moeten weten dat de camera's aan stonden."

Soepel met opzeggingen

Fit For Free zegt in een reactie tegenover RTL Nieuws: "Wij gaan coulant om met opzeggingen naar aanleiding van het cameratoezicht in de herenkleedkamers en zullen dat van geval tot geval bekijken."

Of de camera’s nu worden weggehaald, laat de sportketen in het midden. "In het kader van de Europese wetgeving op het gebied van privacy die in 2018 van kracht wordt, is binnen Fit For Free al enige maanden een werkgroep bezig met het beoordelen van het gehele beleid om te zorgen dat we voldoen aan de Europese wetgeving zodra deze van kracht wordt. Het camerabeleid is hier onderdeel van."

Meer op rtlnieuws.nl:
Camera's in kleedkamers fitnessketen Fit For Free

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore