Slachtoffer sextortion

Cynthia (21): 'Ik word op internet als hoer neergezet'

28 december 2016 17:00 Aangepast: 28 december 2016 17:03
Cynthia's profielfoto's worden op pornosites misbruikt. "Echt bizar." Beeld © RTL Nieuws

De profielfoto's van Cynthia worden gebruikt voor een seksaccount op Twitter. Al vier jaar lang – en ze weet niet wie erachter zit. "Ik word als hoer neergezet."

Iedere keer als Cynthia (21) uit Gouda een nieuwe foto op Facebook zet, kan ze de klok erop gelijk zetten: binnen een paar minuten verschijnt haar foto ook op een fake-account op Twitter met seksueel getinte berichtjes, waarin ze zichzelf aanbiedt. "Mannen zouden een seksdate met mij kunnen plannen", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Ze zouden zelfs een triootje met mij kunnen doen. Terwijl ik dat helemaal niet bén. Ik zou zoiets nooit doen."

Als een hoer wordt ze neergezet, zegt Cynthia. "Bizar dat het zo kan lopen." Het begon vier jaar geleden. Ze hoorde van vrienden en familie dat haar foto bij seksberichtjes op Twitter stond. Cynthia wist niet wat ze hoorde, schrok zich kapot. "Ik heb niet eens Twitter!" 

ZIE OOK: Internetprofielen jonge vrouwen steeds vaker gebruikt voor sextortion

Haar profielfoto was van Facebook en Instagram gehaald en ze werd als een soort amateurprostituee neergezet. "Dat iemand mijn Facebook ​constant in de gaten houdt, al jarenlang, vind ik echt eng", zegt ze. "Je hebt het gevoel dat je in de gaten wordt gehouden."

Zo zag het nepprofiel eruit:


Thumbnail

Cynthia is het slachtoffer van criminelen die op social media de namen en foto's van jonge Nederlandse vrouwen misbruiken. Ze stelen bijvoorbeeld via Facebook of Instagram foto's van knappe meiden en maken daar dan nepprofielen mee aan. Via die nepprofielen plegen ze misdrijven, zoals sextortion (seksuele afpersing), ontdekte de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Mannen die reageerden op de zogenaamde berichtjes van Cynthia, werden daarna gechanteerd en afgeperst. "Zij zijn eigenlijk ook slachtoffer", zegt Cynthia. "Dit gun je niemand."

Gewoon negeren

De eerste paar maanden dacht Cynthia: gewoon negeren. Niet te veel aandacht aan besteden. Het gaat wel over. Maar het ging niet over. Ze voelde zich genoodzaakt haar probleem openbaar te maken, met screenshots, op Facebook. Zo kon ze aan vrienden en familie laten zien: dit is er aan de hand, en ik zit hier niet achter. "Dat voelde wel prettig. Iedereen geloofde me ook wel."

Maar haar foto's bleven opduiken. Cynthia werd wantrouwend. Een groepje jongeren uit haar buurt herkende haar een keer. 'Hé, jij bent toch van Twitter?' "Ik durf niet uit te gaan, dat vind ik lastig, ik ben bang om de dader tegen te komen. En ik blijf mezelf maar afvragen: wie doet zoiets? Wat heb ik fout gedaan? Waarom ik? En, vooral ook: wáárom doet iemand zoiets?" 

18-jarige vrouw

Eerst dacht ze aan ex-vriendjes, of vriendinnen van exen. "Maar dat heb ik uitgesloten." Om erachter te komen wie Cynthia's foto's misbruikt, zocht de researchredactie van RTL Nieuws contact met het nepprofiel voor een 'paydate'. Wat blijkt? Achter het account zit een 18-jarige vrouw die in Gouda heeft gewoond. Ze bekent aanvankelijk verantwoordelijk te zijn voor chats van 'lekkere meid' en geld te hebben ontvangen van mannen. Later laat ze via haar advocaat weten dat ze niets te maken heeft met internetoplichting of sextortion. Ze zou per ongeluk via Google foto's van Cynthia hebben gevonden. 

ZIE OOK: Hoe zit het met jouw profielfoto? Zo reken je af met sextortion en paydates

De chataccount is inmiddels offline gehaald, maar Cynthia blijft bang dat haar foto's weer opduiken. "Ik zou diegene willen vragen waarom mijn foto's zijn gebruikt. En ik zou willen zeggen: hoe zou jij je voelen als dit met jou zou gebeuren? Ik wil daar graag een antwoord op krijgen."

Ook Joanie werd slachtoffer. Haar verhaal:

 

`