Nederland

Overlast door asielzoekers in 14 gemeenten

27 december 2016 18:30 Aangepast: 27 december 2016 20:05
Asielzoekers in Weert. Beeld © ANP

Veertien gemeenten hebben in het afgelopen jaar overlast gehad van asielzoekers. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs 42 gemeenten met één of meer opvanglocaties. In 28 gemeenten is er geen of geen noemenswaardige overlast geweest afgelopen jaar.

De overlast bestaat uit onder meer uit diefstal, verward gedrag, vechtpartijtjes in en rond het azc en intimidatie. Het gaat daarbij vaak om kleine groepjes van 10 tot 15 mannen uit veilige landen zoals Marokko, Tunesië en Algerije. Zij maken geen kans op asiel, maar verblijven wel in de opvanglocaties.

Kijk hier welke gemeenten last hebben van overlastgevende asielzoekers:

De gemeenten met overlast bevinden zich in de oostelijke helft van Nederland, in de buurt van de Duitse grens. In vijf gemeenten (Arnhem, Ermelo, Coevorden, Winterswijk en Venray) zijn overlastgevers inmiddels overgeplaatst naar andere locaties. Het COA wil om privacyredenen niet zeggen waarheen.

In drie gemeenten zijn gebiedsverboden opgelegd of worden asielzoekers binnengehouden rond Oud en Nieuw. Dat is het geval in Vlagtwedde, Weert en Deventer. Venray bereidt tegen een groep van acht overlastgevers maatregelen voor rond Oud en Nieuw, maar wil die nog geheim houden.

Meer op RTLNieuws.nl:
Huisarrest voor overlastgevende asielzoekers in Weert

`