Nederland

Twan is kersverse wereldkampioen speedsurfen: 'Kan het nog niet geloven'

06 juli 2017 12:46 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Twan Verseput en zijn vrienden na het winnen van de wereldtitel. Beeld © Eric Bellande

Al maanden staat zijn studie op een laag pitje zodat hij kon trainen voor het WK speedsurfen in Fuerteventura. Gisteren werd dat harde werken beloond: Twan Verseput uit Oudehaske is wereldkampioen. "Dat ik eerste zou worden, had ik niet durven dromen."

In de zee bij Fuerteventura, een van de Canarische eilanden, surfte de 24-jarige student fysiotherapie de afgelopen dagen een aantal wedstrijden tegen 40 andere deelnemers. Ze moesten daarin een zo hoog mogelijke snelheid bereiken over een afstand van 250 meter.

Met een snelheid van 72 kilometer per uur haalde hij de beste score en kon hij de wereldtitel binnenslepen. "De felicitaties stromen binnen", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik kan het nog niet geloven. Het is echt bizar."

Wat is speedsurfen? 

Speedsurfen is een discipline van het windsurfen waarbij het de bedoeling is een zo hoog mogelijke snelheid te bereiken over een bepaalde afstand. Veel wind en vooral vlak water zijn daarvoor belangrijk. De snelheid wordt meestal gemeten door middel van gps.

In Nederland zijn onder andere het Lauwersmeer en Herkingen geliefde spots voor speedsurfen.

'Van de troon gestoten'

Twan vindt het vooral bijzonder dat hij de regerend wereldkampioen heeft verslagen, Björn Dunkerbeck. "Die heeft al 42 wereldtitels op zijn naam. Dus dat ik hem van zijn troon heb gestoten, is wel gaaf."

De omstandigheden waren tijdens het toernooi niet ideaal. "Er waren heel veel hoge golven, dat betekent dat je meer weerstand hebt bij het surfen. Dan is het dus lastig om vaart te maken", vertelt hij. Toch is hij tevreden met zijn score. "Met 72 kilometer per uur was ik de snelste van het toernooi. Gezien de omstandigheden was het een hoge snelheid."

Thumbnail

Foto: Eric Bellande

Hoewel Twan niet had durven dromen dat hij wereldkampioen zou worden, kon hij op de laatste dag van het toernooi eigenlijk al niet meer verslagen worden. "Ik wist 's ochtends al dat ik zou winnen. Maar toen ik na de wedstrijd uit het water liep en mijn vrienden me op hun schouders over het strand droegen, was dat wel een heel bijzonder moment."

Stappen in Groningen

Het surfseizoen is voor Twan nog lang niet voorbij. In augustus doet hij mee aan het EK, en eind oktober gaat hij voor de kust van Namibië een poging doen het wereldrecord speedsurfen te verbreken. "Dat staat nu op 96,7 kilometer per uur, dus dat is al vrij snel. Maar de omstandigheden in Namibië zijn heel goed: het water is heel vlak en er is een constante wind uit dezelfde richting. Dus ik heb er vertrouwen in."

Maar de eerstvolgende stop is Nederland. Hij vliegt morgen voor een weekje naar huis. "We gaan wat drinken met familie en vrienden en ook nog even stappen in Groningen om het te vieren."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore