Voeding

Smerigste oliebol van het land? 'Met dezelfde bollen stonden we eerder bovenaan'

28 december 2016 12:26 Aangepast: 28 december 2016 16:42
Jordy Bakker in zijn gebakkraam. Beeld © Jordy Bakker

"Als je de krant omdraait, sta ik op één", zegt Jordy Bakker goedlachs. De oliebollenbakker staat met zijn gebakkraam op de laagste plek in de oliebollentest van AD. Hij begrijpt niets van de uitslag.

"Als we slechte oliebollen zouden bakken, waren we al lang opgedoekt." Van de 160 oliebollenbakkers die het AD heeft getest, staat de Hollandsche Gebakkraam H.J. Bakker in Haarlem dit jaar onderaan met als eindcijfer een 1. Helaas voor de tweede keer.

Jordy heeft de kraam dit jaar overgenomen van zijn vader Cor Bakker, maar hij staat er zelf al 15 jaar oliebollen te bakken.

Recept van opa Bakker

Naar familierecept: "Ik maak beslag op dezelfde manier als mijn opa en mijn vader na hem. Dat recept is altijd hetzelfde gebleven." Nu zou je kunnen beweren dat het recept dus niet goed is, maar de bollen van Bakker stonden in 2000 juist op de tweede plek in de oliebollentest van het AD. "Dat waren exact dezelfde oliebollen."

De jury gaat in de krant niet in op de reden voor de lage score: "De laatste plaats. En wat staat er in grote letters op de kraam? Kwaliteit is onze reclame. Iemand met een beetje gevoel voor humor wordt daar toch heel vrolijk van? Weg hier!", staat er te lezen. Jordy snapt 'totaal niet' dat zijn oliebollen zo laag scoren.

Bollen uit de machine

"Ik weet dat ik lekkere oliebollen maak. Het is heel krom dat mijn klanten aan de kraam zeggen dat de oliebollen zo goed zijn en we volgens de krant slechte oliebollen maken. Mensen komen zelfs uit Zandvoort en Amsterdam omdat ze onze bollen de lekkerste vinden.”

Wel valt het hem op dat vooral bakkerijen hoog scoren in de test en traditionele gebakkramen juist lager. "De bakkerijen bakken vrijwel allemaal met machines in plaats van met de hand, zoals wij. Dan krijg je wel mooie kogelronde ballen, maar die zijn na een paar uur hard", zegt Jordy. "Kennelijk vindt de jury die lekker, maar volgens mij kun je oliebollen dan net zo goed bij de supermarkt halen."

Goede bakkers afgezeken

"Wij maken echte ouderwetse oliebollen. Die zijn misschien wat luchtiger en vetter en ze zijn niet perfect rond, maar ze blijven wel lang lekker, ook als ze zijn afgekoeld. We gebruiken kwaliteitsmeel en dure olie. Al onze producten zijn vers. Als ik dacht: ik doe het fout en ik moet nog veel leren, dan zou ik dat meteen aanpakken, maar ik doe het niet fout."

Jordy is niet blij met de test, ook omdat er aanzienlijk meer oliebollenverkopers zijn dan de 160 die het AD heeft getest. "Ik sta er liever helemaal niet in. Ik word toch een beetje voor schut gezet. De test begon ooit als een leuk idee, maar ik heb er geen vertrouwen in. Er zijn veel goede bakkers die worden afgezeken."

Meer klanten dan ooit

Thumbnail

Toch maakt hij zich absoluut geen zorgen dat de uitslag zijn verkoop negatief beïnvloedt. Integendeel. "We zijn al eerder laatste geweest. Toen dacht ik: wat gaat er gebeuren, straks komen er geen klanten meer. Maar dat jaar werd beter dan ooit! Je krijgt media-aandacht en mensen wilden weten wat er nou zo slecht was aan onze bol", lacht hij.

Ook nu krijgt Jordy nauwelijks slaap vanwege de drukte. "Dat begint meteen na de kerst. Ik ben de hele nacht en dag aan het bakken. We hebben een mooie kraam en staan op een mooie plek, dat kost geld. Als we echt slechte oliebollen hebben, hadden we dit niet al 45 jaar volgehouden."

`