Nederland

Sextortion komt steeds vaker voor: internetprofielen meisjes misbruikt

28 december 2016 17:00 Aangepast: 28 december 2016 20:52
Een fragment uit een waarschuwingsfilmpje van de Britse National Crime Agency. Beeld © YouTube

Steeds vaker worden jonge vrouwen op social media geteisterd door criminelen. Die kopiëren via Facebook of Instagram profielfoto's van knappe meiden en maken daarmee nepprofielen aan op Twitter. Die profielen gebruiken ze voor het maken van seksafspraken, waarmee mannen kunnen worden afgeperst.

Het aantal meldingen van sextortion, zoals het verschijnsel wordt genoemd, neemt de laatste jaren snel toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het misbruikmeldpunt HelpWanted. In 2014 waren er nog 427 meldingen van slachtoffers, vorig jaar 721, en alleen al tot eind oktober meldden zich dit jaar 748 slachtoffers. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws zocht uit welke wereld schuilgaat achter seksafspraken op internet, zogenoemde paydates, en dook in de zaken van Joanie Vreeburg en Cynthia Vane. Zij klopten tevergeefs bij de politie aan.

ZIE OOK: Cynthia (21): 'Ik word op internet als hoer neergezet'

Op social media en vooral op Twitter zijn nepprofielen te vinden van jonge meiden die uit zijn op een paydate, een betaalde seksafspraak. Die nepprofielen worden gemaakt en beheerd door criminelen. Ze stelen de foto's, gebruiken de echte naam van het meisje en maken daarmee een nepprofiel aan op Twitter. Ze maken ook nepprofielen aan van de familieleden en vrienden van het meisje om het allemaal zo echt mogelijk te laten lijken.

Via chatcontact

De criminelen runnen die profielen en gaan op Twitter op zoek naar mannen die een paydate willen. Als via de chat contact is gelegd, wordt gevraagd of de man een (naakt)foto van zichzelf wil opsturen. Vervolgens wordt een paydate van een halve of hele dag in het vooruitzicht gesteld – maar dan moet eerst geld, vaak honderden euro's, worden overgemaakt.

Als de man op de afgesproken plaats en tijd komt opdagen, blijkt dat hij is opgelicht. Er verschijnt niemand op de afspraak. Hij wordt vervolgens gechanteerd met de naaktbeelden die van hem zijn gemaakt. En om te voorkomen dat zijn familie of vrienden die beelden te zien krijgen, moet hij nog meer betalen.

Uitgemaakt voor hoer

Joanie en Cynthia uit Gouda zijn al jarenlang slachtoffer van deze criminele praktijken, ook wel sextortion genoemd. Vooral op Twitter, waar zij op nepprofielen als een soort amateurprostituee worden neergezet. Het maakt hen doodsbang. "Je wordt eigenlijk gewoon voor hoer uitgemaakt op zulke sites, terwijl ik dat helemaal niet ben", zegt Cynthia.

"Al acht jaar lang wordt je identiteit gestolen. Je voelt je niet veilig, het maakt je echt gek", zegt Joanie. Er kwamen bij haar 's avonds laat zelfs mannen aan de deur voor een seksafspraak. "Die vent vroeg: 'Waar was je? We hadden toch online afgesproken?' De grond zakt dan onder je voeten vandaan."

Het verhaal van Joanie:

Wereld van paydates

Een tijdlang ging verslaggever Hester van Yperen undercover op hun internetprofielen op Twitter en Facebook om erachter te komen wie met hun identiteit aan de haal gingen. Vooral achter Twitter gaat een wereld van paydates en seksafspraken schuil.

Nico van den Dries van recherchebureau Strongwood ziet de laatste maanden een sterke toename van mannen die slachtoffer zijn van dit soort oplichtingspraktijken. "Deze vorm is vrij nieuw. Voorheen werden voor zo'n nepprofiel foto’s gebruikt van buitenlandse vrouwen die makkelijk op internet te vinden waren, maar daar trappen mannen niet meer zo snel in. Dus nu worden nepprofielen van Nederlandse vrouwen aangemaakt die echt lijken, waardoor het slachtoffer echt gelooft dat hij een paydate krijgt." 

Geen prioriteit bij politie

Sextortion-zaken hebben geen grote prioriteit bij de politie. Joanie heeft drie keer aangifte gedaan. "Daar gebeurde helemaal niks mee. Ik moest nog maar eens drie maanden lang bewijs gaan zoeken. En ik had al zoveel bewijs, dat wil je niet weten."

Cynthia had een afspraak staan voor een aangifte, maar de agent die haar aangifte moest opnemen, kwam niet opdagen. Zijn collega's zeiden dat haar aangifte bij voorbaat al kansloos zou zijn.

De politie zegt in een reactie dat de aangiftes van Joanie zijn onderzocht, maar dat dat niet tot een verdachte heeft geleid. Over de mislukte afspraak van Cynthia is bij de politie niets bekend.

Zelfmoord

De gevolgen van de diefstal van hun identiteit zijn voor Joanie en Cynthia groot. Joanie: "Het is heel frustrerend dat je onder je eigen foto dingen leest als: 'voor 500 euro mag je me komen pakken'. Ik durfde niet meer naar buiten, je denkt toch: wat zullen de mensen wel niet van me denken? Ik heb er zelfs een paar keer aan gedacht om er een einde aan te maken."

Cynthia is bang de mensen tegen te komen die achter de nepprofielen van haar zitten. "Uitgaan doe ik dus liever niet  Dat vind ik echt lastig, omdat ik niet weet wie het is."

Wie doen dit?

RTL Nieuws is op zoek gegaan naar de daders achter deze identiteitsdiefstal. We deden ons voor als klant die uit was op een paydate. We kwamen via Twitter uit bij een 18-jarig meisje dat in Gouda heeft gewoond.

In een gesprek met verslaggever Hester van Yperen bekent ze aanvankelijk chats te hebben gevoerd met het profiel waar RTL Nieuws achter zat. Later laat ze via haar advocaat weten dat ze niets te maken heeft met internetoplichting of sextortion, maar dat ze per ongeluk via Google foto's van Cynthia heeft gevonden.

Er zijn aanwijzingen dat de nepprofielen van Joanie op Twitter verband houden met soortgelijke oplichting. In haar zaak is nog geen zicht op een verdachte.

Joanie en Cynthia hebben uitgebreid hun verhaal gedaan bij de politie en hebben intussen aangifte gedaan. Na de aandacht van RTL Nieuws voor hun zaak zegt de politie die nu serieus te gaan onderzoeken.

Twitter is gevraagd om commentaar op het gebruik van nepprofielen. Het bedrijf wil niet reageren.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

`