Nederland

Ruim 90.000 handtekeningen voor petitie vóór vuurwerk

28 december 2016 19:50 Aangepast: 28 december 2016 20:42
Beeld © ANP

Terwijl de roep om te stoppen met consumentenvuurwerk elk jaar harder wordt, tekenen veel mensen een onlinepetitie vóór vuurwerk.

Met zijn online-handtekeningenactie, die al ruim 90.000 keer is getekend, wil één van de grootste importeurs van vuurwerk tegenwicht bieden aan de roep om vuurwerk af te schaffen. "Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen illegaal en legaal vuurwerk. Dat zijn wij zat", zegt Gert Breeschoten van groothandel GBV-WECO Vuurwerk. "Hiermee willen wij Nederland en de politiek laten zien dat het legale vuurwerk in Nederland niet de boosdoener is van de overlast en vele verwondingen", staat te lezen op de website.

Illegaal vuurwerk

"Als er te veel overlast is van illegaal vuurwerk, als er te veel slachtoffers vallen door illegaal vuurwerk, als er te veel vernielingen plaatsvinden met illegaal vuurwerk, dan is het tijd om illegaal vuurwerk aan te pakken!", schrijven de initiatiefnemers. Legaal vuurwerk wordt volgens hen gemaakt 'met het oog op veiligheid' en kan, zo schrijven ze, "nooit de kracht bevatten om handen of vingers te doen verliezen. Laat staan een bushokje opblazen!"

Breeschoten zegt overal in Europa vuurwerk te leveren, maar alleen in Nederland te ervaren dat het een gevoelig onderwerp is. "Terwijl wij de mooie traditie hebben van een wijntje, oliebollen en vuurwerk. Dat willen we graag behouden."

Meer op rtlnieuws.nl:
Ron is tegen vuurwerkverbod: 'Afsteken geeft saamhorigheidsgevoel'

`