Nederland

Ron is tegen vuurwerkverbod: 'Afsteken geeft saamhorigheidsgevoel'

28 december 2016 19:50 Aangepast: 29 december 2016 08:39
Ron Brinkman Beeld © Privéfoto

Harde knallen, felle kleuren en kruitdampen: morgen mogen de eerste vuurwerkpakketten weer over de toonbank. Ron Brinkman kan niet wachten. "Om 5:00 uur gaat de wekker. Ik rij langs 21 winkels."

Brinkman is een echte vuurwerkliefhebber. Aan het mogelijke verbod op consumentenvuurwerk moet hij niet denken. "Ik kan me niet indenken wat ik dan zou doen."

Fascinatie voor vuurwerk

De fascinatie voor vuurwerk begon al vroeg bij Brinkman. "Ik ben op 3 januari jarig en ik zette als jong jochie altijd vuurwerk op mijn verlanglijstje. Dat kon natuurlijk helemaal niet, want dan mocht het niet meer verkocht en afgestoken worden." Het begon met babypijltjes tijdens de basisschool en groeide zelfs uit tot de wens om ooit een opleiding tot vuurwerkdeskundige te volgen. "Helaas is dat te duur."

Brinkman omschrijft zijn passie als 'kleinejongetjesgevoel'. "Ik kan vooraf slecht slapen. Vroeger keek ik telkens wat ik allemaal had. Nu kijk ik veel productfilmpjes en zoek ik uit welke potten ik wanneer ga afsteken."

Geluid van de knal

Ondanks zijn enthousiasme haalt Brinkman de hele collectie pas op de officiële verkoopdagen in huis. "Het seizoen begint in september al, dan zijn er vuurwerkdemonstraties en ga ik kijken. Dan begint het al wel te kriebelen, maar ik wil alleen legaal vuurwerk hebben, dus ik kan het niet eerder in huis krijgen dan vanaf 29 december." Hij koopt zijn vuurwerk alleen in Nederland en kiest voor siervuurwerk.

ZIE OOK: Ruim 90.000 handtekeningen voor petitie vóór vuurwerk

Hoeveel geld Brinkman uitgeeft, kan hij niet precies zeggen. "We geven per persoon wel een paar honderd euro uit." Het afsteken is ook een echte buurtbeleving. "We knallen nooit alles tegelijk met de buren de lucht in. We voelen elkaar goed aan. Wanneer iemand iets af wil steken, dan wachten de anderen. Als consumenten geen vuurwerk meer mogen afsteken, valt die saamhoorigheid weg."

Maatschappelijk werk

Brinkman zet zich dan ook in tegen het mogelijke verbod op consumentenvuurwerk. Hij heeft er zelfs een Facebookpagina over. "Als niemand gekkigheid uithaalt met vuurwerk, kan iedereen er plezier van hebben. Zonder vandalisme, zonder illegaal vuurwerk en zonder overlast."

Komt dat verbod er toch en gaan gemeenten zelf vuurwerkshows organiseren? "Dan zou ik er niet heen gaan. Zelf vuurwerk afsteken hoort bij de traditie van oud en nieuw."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`