Nederland

'Ook in Nederland worden kinderen in pyjama buiten gezet'

29 december 2016 10:22 Aangepast: 29 december 2016 11:10
Ook in Nederland worden kinderen in pyjama buiten gezet, zegt de kinderbescherming. Beeld © ANP

Dat in België een kind van zes in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt omdat hij voor straf op een balkon is gezet, is wel heel erg extreem. "Maar dit kán overal gebeuren", zegt Richard Bakker van de kinderbescherming. "Het is onvoorstelbaar waar ouders toe in staat zijn."

Het jongetje uit de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node werd gestraft omdat hij in de keuken naar eten had gezocht. Dat mocht niet van zijn moeder en stiefvader. Hij werd op tweede kerstdag voor straf in pyjama buiten op het balkon gezet. Vijftien uur lang.

ZIE OOK: Jongetje (6) kritiek na 15 uur voor straf op ijskoud balkon

Het jochie verloor het bewustzijn en ligt op de intensive care. De moeder en stiefvader zijn opgepakt. Het jongetje en zijn tweelingzusje bleken ook ondervoed en mishandeld te zijn.

Meldcode

"Het is hier wel heel erg uit de hand gelopen", zegt Bakker, woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming in Nederland. "Helaas kennen we in Nederland ook situaties waarin kinderen voor straf in de winter buiten worden gezet in pyjama."

In Nederland wordt veel aan preventie gedaan om kindermishandeling te voorkomen, zegt Bakker. Er geldt een meldcode kindermishandeling, die professionals helpt goed te reageren bij signalen van mishandeling. Denk daarbij aan blauwe plekken, of ondervoeding. Leraren, huisartsen, medewerkers van de kinderopvang en anderen die met kinderen werken, worden gestimuleerd om aan de bel te trekken als ze denken dat een kind wordt mishandeld.

Geen besef

De ouders van het Belgische jongetje ontkennen de feiten volgens het parket in Brussel niet. "Maar ze beseffen de ernst niet. Ze denken dat het normaal is wat ze gedaan hebben."

Bakker zegt dat het zaak is zo vroeg mogelijk te achterhalen wat er met ouders aan de hand is. "Is er sprake van een psychiatrische stoornis? Of hebben ze zelf als kind ook iets dergelijks meegemaakt? Als je dat weet, kun je maatregelen treffen."

Niet te voorkomen

Eén van die maatregelen kan het inschakelen zijn van specialisten. Zo biedt de William Schrikker Groep hulp aan ouders met een stoornis. Bij ernstige mishandeling of verwaarlozing kan een kinderrechter besluiten een kind in een pleeggezin te plaatsen.

"Je ziet in Nederland dat we best alert zijn op signalen van mishandeling", zegt Bakker. "Er is een grote meldbereidheid. Maar dan nóg kun je niet voorkomen dat het gebeurt. Je hebt gezinnen die erg geïsoleerd leven of zorg mijden. Dat blijft een lastige groep. Wat nu in België is gebeurd, is wel heel erg extreem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore