Gezin

Abdulwahid schrijft eerste Nederlandse 'kinderkoran': 'Hoop dat ze gaan filosoferen'

06 juli 2017 17:05 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Abdulwahid van Bommel met zijn kleindochter. Beeld © Eigen foto

De kinderbijbel bestaat al jaren, maar een boek over de koran dat begrijpelijk is voor kinderen was er nog niet. Dat vond Abdulwahid van Bommel maar gek en daarom besloot hij het zelf te gaan schrijven. "De teksten uit de koran zijn vaak te compact en daardoor niet leesbaar. Dat komt niet over bij kinderen."

Ruim twee jaar werkte Abdulwahid van Bommel (73) aan het boek dat hij omschrijft als 'de koran als vraagbaak'. Van Bommel was hoogleraar aan de Islamitische Universiteit van Rotterdam en werkt ook als imam in verschillende moskeeën.

Filosoferen over de islam

Hij geeft vaak les aan kinderen. "Ik merkte dat zij vaak met hele praktische vragen en problemen kwamen, waar geen pasklaar antwoord op te vinden is in de koran. Die vragen heb ik als inspiratie gebruikt voor het schrijven van dit boek", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik hoop dat ze naar aanleiding van de teksten gaan filosoferen over hun geloof."

Het geïllustreerde kinderboek is geen letterlijke vertaling van het voor moslims heilige boek. "Er staan toegankelijke verhalen over de profeten in", vertelt van Bommel. "Maar het is ook een gids waarin kinderen uitgenodigd worden om vragen te stellen over hun geloof en hoe ze daarmee om kunnen gaan in een Westers land als Nederland."

Gemengd schoolzwemmen

En dat is hard nodig, vindt Van Bommel. "Moslimkinderen hebben hier nu eenmaal te maken met tegenstellingen. De dingen die ze op school of op straat meemaken, staan soms haaks op wat ze horen van hun ouders of in de moskee. In het boek worden handvaten gegeven om daarover in gesprek te gaan."

Als voorbeeld noemt hij: "Voor sommige kinderen of ouders is gemengd schoolzwemmen een probleem, terwijl nergens in de koran staat dat dat verboden is. Kinderen mogen gewoon gemengd zwemmen tot een bepaalde leeftijd. In het boek wordt dat uitgelegd, en worden er handvaten gegeven voor ouders, leraren en kinderen om over zo'n kwestie met elkaar te filosoferen."

Wél illustraties

Ondanks dat het verboden is de profeet af te beelden, staan er wel illustraties in het boek. "Het zijn sfeerbeelden van gewone mensen. Het is een kinderboek, daar horen afbeeldingen in. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die daar kritiek op hebben, maar die leg ik naast me neer."

De 'kinderkoran' is bedoeld voor moslimkinderen in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar. Maar ook voor niet-moslims is het volgens Van Bommel een interessant boek. "De meeste vertalingen van de koran zijn vrijwel onleesbaar, daar is bijna niet doorheen te komen. Dit boek is een stuk toegankelijker."

Bekijk hieronder een pagina uit het boek:

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore