Nederland

Slechtere nachtrust door gebruik telefoon en tablet vlak voor slapen

06 juli 2017 16:05 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
In bed berichtjes checken op je telefoon is slecht voor je nachtrust.

Veel mensen doen het nog even vlak voor het slapen gaan: berichtjes checken op je telefoon of een grappig filmpje kijken op je tablet. Wat al werd vermoed blijkt nu inderdaad te kloppen. Het gebruik van telefoon, tablet of computer vlak voor het slapen gaan, gaat gepaard met minder en slechtere nachtrust.

Dat blijkt uit onderzoek onder 16.000 mensen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 58 procent van de volwassenen gebruiken in het laatste uur voordat ze gaan slapen een tablet, smartphone of computer. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks.

Blauw licht

Tablets, mobiele telefoons, led-tv’s en ledlampen zenden meer blauw licht uit dan traditionele kunstlichtbronnen, constateert het RIVM. Het kan zijn dat het slechtere slapen wordt veroorzaakt door dit blauwe licht, maar een causaal verband kon met dit soort onderzoek niet worden onderzocht.

ZIE OOK: Een uurtje slaaptekort maakt je al ziek: 'Dat wordt vaak onderschat'

De onderzoekers wijzen erop dat het ook mogelijk is dat mensen door het gebruik van deze schermen meer alert zijn en daardoor minder snel in slaap vallen. Of dat ze de tablet en de telefoon er bij pakken ómdat ze niet kunnen slapen.

Televisie

Een grote meerderheid van de respondenten kijkt een paar avonden per week of iedere avond televisie in het uur voor het slapengaan. Maar televisiekijken voor het slapen gaan heeft geen verandering in slaap tot gevolg blijkt uit deze studie.

ZIE OOK: Ruzies en huilbuien, dit doet een slaaptekort met je emoties

Het RIVM beveelt na dit onderzoek vervolgonderzoek aan naar de relatie tussen apparaatgebruik en slaap. Maar ook naar de mogelijke gezondheidseffecten op de lange termijn.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore