Nederland

Schippers schrikt van aantal abortussen: 'Huisarts moet grotere rol krijgen'

30 december 2016 06:55 Aangepast: 30 december 2016 07:12
Beeld © ANP

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vindt dat erg veel vrouwen in Nederland abortus laten plegen. Ze wil het aantal abortussen terugdringen, zegt ze in een interview met het Nederlands Dagblad.

"Abortus is geen verkapte anticonceptie", zegt de minister. "We doen veel aan voorlichting en preventie. Als je vervolgens naar dat cijfer kijkt, dan schrik ik daar wel van."

Er worden nu ongeveer 27.000 abortussen per jaar uitgevoerd. "Ik wil het abortuscijfer verder naar beneden zien te krijgen."

De VVD-minister wil dat huisartsen een grotere rol krijgen in de begeleiding van ongewenst zwangere vrouwen. In een abortuskliniek kan je anoniem naar binnen wandelen. Een huisarts kan volgens Schippers meer zorg op maat geven en eventueel voorkomen dat je nogmaals ongewenst zwanger raakt.

Anticonceptie 'te duur'

Eind oktober hield het Nederlands Genootschap van Abortusartsen een pleidooi voor het gratis maken van anticonceptie. "Een spiraaltje laten zetten kan wel 400 euro kosten. Een pil kost al snel 8 euro per maand. Een abortus is gratis. Dat is toch een rare situatie", zei abortusarts Gabie Raven, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, destijds.

Volgens haar spelen financiële overwegingen bij een bepaalde groep vrouwen een rol in de keuze voor anticonceptie. "Omdat het te duur is, gebruiken deze vrouwen geen anticonceptie. Ze kloppen dan voor een zwangerschapsonderbreking bij ons aan."

Abortus in Nederland

In Nederland is abortus toegestaan tot de 24ste week van de zwangerschap, omdat de wet ervan uitgaat dat baby's na 24 weken buiten het lichaam van de moeder zouden kunnen overleven. Maar de meeste artsen houden 22 weken aan, omdat ze tot op twee weken nauwkeurig kunnen inschatten hoe lang een vrouw zwanger is. Na 24 weken mag het alleen om 'zeer zwaarwegende medische redenen'. In ons land koos in 2014 13,2 procent van de zwangere vrouwen voor een abortus.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Als 13-jarig meisje was abortus de beste keus'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`