EditieNL

Nederlandse Maria na 16 jaar cel Amerika uitgezet: waar moet ze naartoe?

06 juli 2017 17:43 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Facebook Epfras

Maria (50) spreekt geen Nederlands, heeft hier geen familie of vrienden, maar toch woont ze hier vanaf vandaag. De in Nederland geboren vrouw is op jonge leeftijd naar Amerika verhuisd, maar na een gevangenisstraf van zestien jaar uitgezet naar Nederland. Zij is één van de tientallen 'ontheemde' ex-gedetineerden die elk jaar op Schiphol aankomen.

De 'American dream' bleek niet echt voor Maria weggelegd. Ze kreeg op jonge leeftijd psychische problemen, en uiteindelijk moest Maria zestien jaar de cel in nadat ze een vrouw had verkracht. Na jaren in de gevangenis is haar leven niet veel beter geworden. "Ik heb PTSS, diabetes en ben depressief", zei Maria eerder dit jaar. 

Volgens Stichting Epafras, die zich over Maria ontfermt, gebeurden er vroeger bij haar thuis vreselijke dingen. Daardoor ging ze op jonge leeftijd het huis uit en raakte ze constant in de problemen.

'Een nieuw leven'

Ondanks haar criminele verleden vindt Stichting Epafras dat het belangrijk is om Maria te helpen. "Wij geloven niet in 'laat maar zitten'", zeggen ze. Daarom heeft de stichting enorm haar best gedaan om een opvangplek te vinden voor Maria, maar nergens kon ze terecht. Ook de Nederlandse overheid biedt weinig hulp in dit soort gevallen. "Hoe je ook over een ex-gedetineerde denkt, zo ga je niet met mensen om!", vindt Epafras.  

Daarom heeft een groep vrijwilligers Maria vandaag opgewacht op Schiphol met een rugzak met eerste levensbehoeften en een knuffel. Ook hebben ze een hotel voor haar geregeld. "Trots en dankbaar dat we Maria een nieuw leven kunnen bezorgen!", zeggen ze op hun Facebook.

35 per jaar

Maria is niet de enige die in deze situatie zit. Eerder dit jaar was er al veel te doen om een Canadese ex-gedetineerde die naar Nederland werd uitgezet. Ook deze man sprak geen Nederlands en had hier geen familie of vrienden. Hij werd opgevangen door het Leger Des Heils. Volgens deze instantie komen er elk jaar zo'n 35 van dit soort uitgezette criminelen aan in Nederland, en heeft ongeveer 60 procent van hen psychische problemen.    

Meestal komen ze in Nederland als eerste Simon van Bockel tegen, die namens Schiphol zorgt voor dak- en thuislozen. Volgens hem heeft de gebrekkige opvang van dit soort mensen vaak vooral met geld te maken. "Er zou een landelijk potje moeten zijn voor die mensen die tussen wal en schip vallen", zegt hij. "Dan kan er opvang geregeld worden."  

Nu moet volgens hem eigenlijk de gemeente waar iemand origineel vandaan komt dit soort mensen helpen. "Maar dat is vaak lastig, omdat veel gemeentes zich niet verantwoordelijk voelen voor iemand die 50 jaar geleden ergens heeft gewoond."

Bekijk hier het tv-fragment:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore