Berlijn - Parijs

Franse politici meer transparant dan Duitse?

16 april 2013 19:01

On 16.04.2013 14:18, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen,

Het was gisteravond een heerlijk avondje voor voyeurs. In de nasleep van de affaire Cahuzac, de minister die een Zwitserse bankrekening verzweeg, heeft president Hollande in al zijn wijsheid besloten dat de politiek 'gemoraliseerd' moet gaan worden. En een van de eerste maatregelen is het openbaar maken van de bezittingen van de regeringsploeg. Een onnodige 'striptease', zo vinden velen. Gisteren was het zover: rond zessen verscheen de lijst op een speciale website. Wat direct opvalt: er zijn maar liefst acht miljonairs (van de 38 ministers). Nog eens vijf zitten net onder het miljoen. Hun rijkdom zit hem vooral in stenen; kennelijk zijn Franse ministers een beetje bang voor aandelen en obligaties. Er is zelfs een minister die zo dom is 60.000 euro op zijn betaalrekening te hebben. Gezien de inflatie van 2 procent vorig jaar, kostte hem dat dus 1200 euro. Sommigen gaan wel heel ver in hun 'transparantie': De minister van Justitie gaf aan drie fietsen te bezitten. En Dijsselbloems collega, de minister van Financiën Pierre Moscovici, heeft een flink begrotingstekort: hij staat 230 euro rood op een van zijn bankrekeningen. Hoe zit dat bij jullie, zijn jullie politici ook zo helder en rijk? 

On 16 avr. 2013, at 15:03, Jeroen Akkermans wrote:

Lieber Stefan!

Ik zou het niet weten, Stefan. Sterker, niemand mag het weten. Een openbare functie betekent niet dat je vermogen openbaar wordt. De regels zijn laks, politici hebben een grote mate van vrijheid. Ook over bijverdiensten, waar veel voor te zeggen is, doet het parlement geheimzinnig. Sinds de verkiezingen hebben de politici samen naar schatting 22,5 miljoen bijgeklust. De bijverdiensten worden vaag in drie trappen verdeeld, de parlementariërs hoeven alleen grofweg te laten weten of ze meer of minder dan 7.000 euro (trap 3) hebben verdiend. Duitsland schrok ineens wakker toen bekend werd dat SPD-kanselierskandidaat Steinbrück met zijn lezingen in 3 jaar tijd ruim 1 miljoen euro had opgestreken. Soms spreekt de voormalige minister van Financiën voor niet minder dan 15.000 euro. Exclusief glas water. Peer doet dan nog ineens heel transparant naar Duitse maatstaven. Bij de meeste parlementariërs is het haast onmogelijk te achterhalen of ze hebben bijgeklust, voor hoeveel en bij wie. En hoeveel vermogen de Abgeordnete op de bank heeft staan zullen we dus evenmin te weten komen. Ik vermoed genoeg.

On 16.04.2013 15:40, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen,

Wat zeg je me nu? De rechtlijnige Duitsers, waar de Fransen zo tegenop kijken, zijn volledig ondoorzichtig? Saperlipopette! De transparantie die hier nu in de mode is, wil Hollande juist omdat hij zijn land een beetje meer op Scandinavië wil laten lijken. In Noorwegen zijn alle belastingopgaven zelfs al sinds 1860 openbaar. Transparantie, zo denkt de Franse president, betekent minder corruptie. Hoe vaak gebeurt het niet dat een Franse minister ergens van verdacht wordt? Dat betekent niet dat ze per se schuldig zijn, maar toch. Dat corruptie hier voorkomt, geven de Fransen dus grif toe. Daar staat tegenover dat het heel vaak voorkomt dat er een juridisch onderzoek naar een minister of andere politicus plaatsvindt. Soms worden ze zelfs veroordeeld. Dat de Duitsers dat niet doen verbaast me. Waarom zijn ze zou laks? Hebben jullie soms iets te verbergen, Herr Akkermans?

On 16 avr. 2013, at 16:10, Jeroen Akkermans wrote:

Zolang Hollande maar niet op Duitsland wil lijken want dan heeft hij pas écht een probleem. 165 landen hebben de VN-conventie tegen corruptie uit 2003 ondertekend en geratificeerd. Duitsland weigert al 10 jaar te ratificeren, net als landen als Soedan, Syrië en Noord-Korea. Parlementariërs willen er niet aan. De 'vrijheid van het mandaat' zou anders in gevaar komen. Een onderneming mag een Duitse politicus belonen. De parlementariër mag geschenken aannemen. Ook ‘dank u wel donaties’ op naam zijn nog steeds toegestaan. Het wordt pas strafbaar als je kunt aantonen dat met het geschenk of een geldbiljet een directe tegenprestatie is vereist. Stemmen kopen is sinds 1994 wettelijk strafbaar, maar dan moet het wel met een koopcontract en handtekening bewezen kunnen worden. Zo dom is nog geen corrupte politicus geweest. Dus waarom zou je de wet aanpassen, vragen ze zich hier al tien jaar af. Vandaar ook dat getreuzel met die vervelende VN-conventie. De Soedanezen en Noord-Koreanen zijn het van harte eens met de Duitsers.   

On 16.04.2013 16:51, Stefan de Vries wrote:

Shocking! En dan te bedenken dat dit nog maar het begin is van de bezem die er door de Franse politiek gehaald gaat worden. Straks moeten de Duitsers bij ons een cursus Reinheitsgebot gaan volgen. Buurman Hollande wil namelijk een radicale 'moralisering' van de politiek. Wat dat inhoudt weet niemand, maar dat zien we dan wel weer. Er komt volgende week donderdag in ieder geval een wetsvoorstel. Hij laat in ieder geval zien dat ie serieus werk wil maken om het vertrouwen in de politiek weer te herstellen. Brandschoon worden we hier. Ik wens hem veel succes: uit een opiniepeiling van gisteren blijkt dat 70 procent van de Fransen politici niet vertrouwen. Wie Hollande trouwens ook niet meer vertrouwen zijn de Zwitserse bankiers. Ik denk dat in Genève veel mannen in te duren pakken peentjes lopen te zweten. Ze riskeren nu veel Franse klanten te verliezen. Misschien wordt het tijd dat ik mijn kapitaal ook eens in een ander belastingparadijs ga stallen. Ik heb gehoord dat Nederland wel een goede plek is voor belastingschuwe miljardairs...

On 16 avr. 2013, at 17:12, Jeroen Akkermans wrote:

Lieber Stefan!

Oh maar wacht even, zodra het gaat om zwart geld in het buitenland zijn de Duitsers heel streng voor anderen én zichzelf. Vandaag nog rukten 400 belastinginspecteurs uit om 201 huiszoekingen door heel Duitsland uit te voeren. Aufmachen! Het Ministerie van Financiën van Rheinland Pfalz heeft vorig jaar een gestolen cd voor 4 miljoen euro geheeld. Daarop staan data van 10.000 Duitse rekeninghouders van Zwitserse banken. De data op de cd moeten de schatkist naar schatting een half miljard opleveren. Peanuts. Geschat wordt dat de Duitsers in totaal zo'n 80 miljard euro aan zwart geld in Zwitserland hebben geparkeerd. Er lag een belastingakkoord tussen de Zwitserse en Duitse regering op tafel om de belastingontduiking aan te pakken, maar de aanpak ging de Duitse oppositie niet ver genoeg. Dus blijft alles bij het oude. Gehoopt wordt dat de huiszoekingen en de officiële aankoop van gestolen cd's angst zaaien bij alle Duitsers met een geheime rekening in Zwitserland of Luxemburg, zodat die zich alsnog bij het Finanzamt melden. In theorie zou het natuurlijk kunnen zijn dat de belastingpolitie ook aanklopt bij een parlementariër. De Duitse praktijk wijst anders uit. Tschüss!