Berlijn - Parijs

Deur blijft dicht voor Roemenen en Bulgaren

07 maart 2013 18:08

On 7 mars 2013, at 12:02, Jeroen Akkermans wrote:

Lieber Stefan!

Vandaag weer een EU-top in Brussel. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Friedrich heeft bij voorbaat spek en bonen gemaakt van de gesprekken over Schengen. Bulgarije en Roemenië willen zoals afgesproken toetreden tot de zone waarin de lidststaten geen onderlinge grenscontrole hanteren. Het wordt ze al twee jaar beloofd. Maar er zal wederom geen besluit genomen worden, want de tijd 'ist nicht reif' aldus Friedrich. De rechtstaat zou niet gewaarborgd zijn in de beide lidstaten. Corrupte bende. Uitstel dan maar weer. Hoera, roepen ze opgelucht in het Nederlandse kamp. Wat Friedrich nu zegt, roepen de Nederlandse diplomaten al járen. Nederlanders spelen graag het braafste jongetje van de klas, maar dat joch werd alleen al daarom door medeklasgenoten met de nek aangekeken. Want die Bulgaren en Roemenen voor de deur voldoen wél aan de voorwaarden om in de klas te mogen plaatsnemen. De Roemeense - en Bulgaarse EU-buitengrens is veilig en dát is de bepalende Schengen-eis. Mag ook wel na een investering van meer dan 1 miljard EU-geld in de EU-buitengrens. Maar de vrees bestaat dat we straks overspoeld worden door de armen die op onze uitkeringen teren. De Duitse meester houdt de klasdeur op slot, tot genoegdoening van de knaap vooraan. Waar zit Hollande?

On 07.03.2013 12:34, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen!

De toetreding van Roemenië en Bulgarije is hier geen issue. Ze mogen er gewoon bij, wat Frankrijk betreft. Bij het begin van de Arabische Lente sloeg Sarkozy een paar keer met zijn vuist op tafel en dreigde hij het hele Schengenakkoord te herzien. Hij was bang voor een toestroom van tienduizenden Tunesiërs. Die 'tsunami' bleef uit, en Sarkozy is geen president meer. Hollande heb ik nog nooit gehoord over een beperking van het vrije verkeer tussen de EU-lidstaten. Hoewel dat 'vrije reizen' in de praktijk flink kan tegenvallen. Ik word regelmatig gecontroleerd bij de Nederlandse grens door leden van de Koninklijke Stallenwacht (ook wel marechaussee genoemd). Volkomen illegaal, maar als je er wat van zegt, zwaaien ze maar wat graag met de handboeien. Ook dat is reizen in Europa anno 2013.

On 7 mars 2013, at 12.55, Jeroen Akkermans wrote:

Lieber Stefan!

Ik ben aan de Nederlands-Duitse autogrens in tien jaar tijd nog nooit gecontroleerd, maar ik heb dan ook meer haar dan jij.  Anders wordt het wanneer iemand uit Roemenië of Bulgarije komt aangereisd. Die worden voordurend in de stad, op de weg of zelfs in huis gecontroleerd, zo van 'je kunt nooit weten'. Er heerst hier een gevoel dat er een stroom immigranten naar Duitsland onderweg is. Het wordt nauwkeurig bijgehouden. In 2007 kwamen er officieel 64.158 Roemenen en Bulgaren naar Duitsland, in 2011 waren het er 147.091. De stad Duisburg zegt 19 miljoen extra uit te geven aan onderwijs- en integratiehulp. Zo'n 500 Roma zijn daar bijvoorbeeld neergestreken in een woonblok aan de Beguinenstraat. Over 'das Problemhaus'  wordt veel gesproken en geschreven: 'aan de balkons hangen kleren en tapijten'. Duitsland schiet in de spagaat. Het wil niet als 'Ausländerfeindlich' neergezet worden, maar weet zich geen raad met probleemhuizen.

On 07.03.2013 13.29, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen,

Roma zijn hier ook geen graag geziene gasten. De uitzettingen waar Sarkozy mee begon, gaan onder Hollande gewoon door. Amnesty International heeft in een rapport al de alarmbel geluid over de hoeveelheid Roma die een schop onder hun derrière krijgen: bijna 1000 per maand. Degenen die blijven, wonen in sloppenwijken die je uit Bangladesh kent. Als je vanuit Nederland via de A1 Parijs binnenrijdt, zie je ze langs de snelweg. Families die wonen in 'huisjes' van golfplaten onder viaducten. In de metro wemelt het van de Roma-kinderen die zwerven en bedelen op straat. De sociale diensten kunnen er geen grip op krijgen, en de ouders werken zelden mee om de kinderen op school te krijgen. Overigens wemelt het in Parijs ook van de 'Franse' daklozen, dus wat dat betreft is het probleem niet beperkt tot mensen uit Roemenië en Bulgarije.

On 7 mars 2013, at 14:16, Jeroen Akkermans wrote:

Lieber Stefan!

Maar hoe kan het dan dat het toetredingsverzoek van Roemenië en Bulgarije tot de Schengen-zone geen voorpaginanieuws is bij jullie? Die Roma-sloppenwijken in de voorstad van Parijs waren mij onbekend. Wij hebben een Problemhaus in Duisburg en meteen staan er journalisten en demonstranten op de stoep. Moord en brand! Ik heb Roma-woonwijken in Slowakije, Roemenië en Servië bezocht. Het zijn getto's, zonder stromend water of stroom. Geen school in de buurt te bekennen. Ze wonen er bij de beesten af, afgesneden van de buitenwereld. Provisorische muur eromheen. Burgers laten kreperen mag niet van de EU. De Kopenhagen-criteria die in 1993 werden opgesteld, vereisen dat elk kandidaat-lid de minderheden in het eigen land 'respect toont en beschermt'. Anders geen EU-lid. Desondanks mocht Slowakije in 2004 op tijd toetreden tot de EU-klas. Systematisch negeren zoals de communisten in het Oostblok dat deden, lukt niet meer zo goed in een grenzeloos Europa. De Roma zijn met z'n elf miljoenen in Europa. Zolang ze in Oost-Europa op vuilnisbelten leven, lonkt de voorstad van Parijs of Duisburg. Naar Frans voorbeeld terugsturen dan maar? Van massadeportaties zijn de Duitsers niet gediend. Dus zegt de Duitse minister dat de tijd 'nicht reif' is voor Roemenië en Bulgarije om toe te treden tot de Schengen-zone. De klas stelt het Schengen-examen uit tot december. De Slowaakse klasgenoot tuurt stilletjes uit het raam. Hij moet zijn huiswerk nog doen. Het werkstuk Roma ligt onderaan de stapel. 

On 07.03.2013 15:01, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen,

Er zijn de afgelopen twee weken drie van die sloppenwijken afgebrand, in de Parijse voorsteden en in Lille. De rookwolken waren van verre te zien. Gelukkig geen gewonden, maar er was ook geen enkele ophef in de media of bij het publiek. Het is treurig dat de Roma, misschien wel het enige échte Europese volk, zo behandeld worden. Ik las trouwens net over een interessant onderzoek van de Britse Labourpartij over de kwaliteit van het leven in de Europese lidstaten. En wat blijkt: Roemenië en Bulgarije zijn de twee landen waar de levensstandaard de laatste drie jaar het meest is toegenomen. Ze gaan dus wel degelijk vooruit door hun lidmaatschap van de EU. De situatie in Nederland is ronduit belabberd: alleen Griekenland en Cyprus deden het slechter. Als die trend zich doorzet krijgt Europa straks te maken met een enorme stroom gelukszoekende emigranten uit Nederland. Misschien is het dus wel beter voor Roemenië en Bulgarije om niet bij Schengen te komen: dan kunnen ze straks al die vluchtelingen uit de polder bij hun eigen grenzen met een grote glimlach tegenhouden...