Berlijn - Parijs

Silvio maakt Parijs en Berlijn misselijk

26 februari 2013 18:11

On 26 févr. 2013, at 11:04, Jeroen Akkermans wrote:

Lieber Stefan,

Het gaat om verkiezingen in Italië, maar in Berlijn krijg ik de indruk dat niet Monti, maar Merkel verloren heeft. De Duitse pers spreekt van 'een zwarte maandag'. Volgens Tagesspiegel is 'de ziekte Berlusconi nog lang niet over'. Verkiezingen in Italië worden hier opgevat als een stem vóór of tégen Merkel. Nou, zo bekeken heeft 55 % van de Italianen het helemaal gehad met de bezuinigingsdiscipline van de kanselier. Merkel is haar Monti definitief kwijt. Merkel heeft nog niet officieel gereageerd, maar ze gruwt van het idee dat ze Berlusconi nog eens zou moeten ontvangen. Die twee kunnen geen zaken doen. Zij staat op broekpakken, hij jaagt op rokken. De Duitse pers graaft zich al in. Vandaag maakt Bild van de gezamenlijke euro ineens 'unseren Euro'. De Italianen zouden erop uit zijn om die Duitse euro kapot te maken. Krieg. De Duitse aandelenkoers opent met verlies. De ziekte Berlusconi maakt Duitsland grieperig. Espresso?

On 26.02.2013 12.01, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen,

Doe mij maar een ristretto, subito! Schenk er maar een grappa bij, want ook hier is de kater groot. Er zijn nog geen officiële politieke reacties, maar de media vragen zich af hoe het kan dat een van de zes oprichters van 'Europa' nu zo duidelijk anti-Europees heeft gestemd. 'Een klap in het gezicht van Monti en Europa', luidt het hier. Wat moet er gebeuren als het buurland onbestuurbaar is? En kan het de Fransen inspireren om ook 'in opstand' te komen? Er zijn weliswaar geen verkiezingen binnenkort, maar vandaag worden wel de nieuwe werkloosheidscijfers bekend. Het is mogelijk dat die een historisch hoogtepunt gaan bereiken. Terwijl Hollande in zijn nieuwjaarsspeech nog zo beloofde dat de werkloosheid echt zou gaan dalen. Ook hier begint het besef door te dringen dat de bezuinigingsmaatregelen die de regeringsleiders zichzelf hebben opgelegd, fnuikend zijn, in ieder geval op de korte termijn.

On 26 févr. 2013, at 12:24, Jeroen Akkermans wrote:

Lieber Stefan!

Merkel gaat over 7 maanden naar de stembus, dus ze heeft niet veel bewegingsruimte meer in Duitsland of Europa. Ze gaat het zuinigjes aan doen. De rest van Europa, Frankrijk voorop, ziet graag dat de bezuinigingsteugels gevierd worden. Vergeet het maar. Duitsland blijft vasthouden aan de voorwaarde dat er eerst begrotingsdiscipline moet zijn, voordat er met geld gesmeten kan worden. De crisis heeft wat haar betreft bewezen dat er regels moeten zijn in Europa en sancties om lidstaten ook aan regels te houden. Hooguit hier en daar een pleister tegen het bloeden, Merkel is de beroerdste niet. Maar de druk op de kanselier zal door het onbestuurbaar geworden Italië wel toenemen. De Duitsers kunnen er echt niet bij. Wat hen betreft, heeft in Italië de gekte gezegevierd. 'Als het verstand slaapt, slaan de populisten toe', zo omschrijft de Frankfurter Allgemeine de toestand in Italië. Met andere woorden; het verstand regeert in Berlijn. Merkel is goed wakker volgens de meeste Duitsers. Haar partij staat mijlenver voor in de peilingen.

On 26 févr. 2013, at 15:56, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen,

Grappig dat de Duitsers Merkel nog serieus nemen. In Europa staat ze zo langzamerhand toch flink alleen. Zelfs haar brave buurman aan de Noordzee blijkt nu een van de slechtst presterende economieën van de Eurozone. 'Basta cosi!' kopt Le Monde vanavond. Wat als het verstand niet in Italië slaapt, maar in Duitsland? De voortdurende draaikonterij van Merkel heeft Europa inmiddels honderden miljarden en miljoenen banen gekost. Ik las trouwens dat 70 procent van de Duitsers voor een hechtere politieke unie is. Maar hoeveel van die procent weet eigenlijk wat dat precies inhoudt? Betekent dat bijvoorbeeld dat bij de verkiezingen bij jullie over zeven maanden de rest van Europa ook stemrecht krijgt? Dat zou bijna net zo'n goede grap zijn als Beppe Grillo die de 'Kus-mijn-derrière-dag' uitriep.

On 26 févr. 2013, at 16:14, Jeroen Akkermans wrote:

Lieber Stefan,

Als jij het grappig vindt dat de Duitsers Merkel nog serieus nemen, vrees ik dat je over een Duitse dosis humor beschikt. Duitsland heeft als enige economie in Europa de crisis redelijk ongeschonden doorstaan. Dan is het niet zo vreemd dat Merkel daarvoor de credits krijgt, ook al is de relatieve voorspoed in feite te danken aan de hervormingen die onder haar SPD-voorganger Gerhard Schröder zijn ingezet. Je kunt van Merkel best zeggen dat ze een draaikont is (tot afschuw van Berlusconi zelfs een héle grote) en dat ze de crisis aanvankelijk heeft onderschat. Maar monsieur De Vries gaat haar toch niet verwijten dat de Fransen nog steeds op te grote voet leven, de Spanjaarden ten onder gegaan zijn aan hun koopwoede of dat de Italianen voor bestuurlijke chaos kiezen? Ondanks alle angsten voor Europa zijn lidstaten nog steeds zelf verantwoordelijk voor hun ondeugd. Ja, een meerderheid van de Duitsers schijnt te geloven in een hechtere politieke samenwerking in Europa. Wat wil je dan? Een Führer? Honderd jaar geleden was Duitsland een keizerlijke lappendeken van prins-, vorst,- en hertogdommen. Geen land mee te bezeilen. Inmiddels is Duitsland alweer 64 jaar een federaal land. Heeft het Duitse federalisme gezorgd voor een politieke, culturele en economische Einheitswurst? Nee. De Beierse boer wordt door de hochnäsige Hanseat uit Hamburg nog steeds niet gepruimd. Maar de dorpsidioten uit alle windstreken hebben wel geleerd om samen te werken in Duitsland.

On 26.02.2013 16:56, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen, 

Duitse humor? Dat is toch een oxymoron? En de economie goed doorstaan? Het is maar hoe je het bekijkt, Herr Akkermans. De armoede in Duitsland is flink gestegen, het wettelijk minimumloon bedraagt nul euro per uur. In Frankrijk staat het er inderdaad een stuk slechter voor, maar vergeet niet, nog maar tien jaar geleden waren de rollen precies omgedraaid. Allez, je bent kennelijk al Duits genoeg om alles door een Beiers roze bril te zien. Heb je het trouwens over dezelfde Beierse boeren die onlangs klaagden dat ze de grootste nettobetaler zijn binnen de Duitse Federatie? Fijne solidariteit. Maar nu je het toch vraagt: mij lijkt een Europese Federatie de enige oplossing. Wellicht zelfs naar Duits model. Als we maar wel onze foie gras mogen houden. En de Britse humor. Anders verhuis ik alsnog naar een ander continent. Tschüss!