Berlijn - Parijs

Niemand ligt wakker van omkoping in het voetbal

08 februari 2013 06:36

On 7 févr. 2013, at 12:48, Jeroen wrote:

Lieber Stefan!

Voetbal. En dan ben ik al snel in verwarring gebracht. Bild Sport meldde dat het WK-voetbal in Qatar in 2022 op losse schroeven staat. Het boulevardblad dat zo graag vuurtjes stookt stelt zich in deze juist terughoudend op. De beschuldigende vinger gaat naar Frankrijk, in het bijzonder naar UEFA-baas Michel Platini en zijn zoon Laurent. Ook het WK-voetbal in Rusland in 2018 zou ter discussie staan. Maar de Duitse pers maakt er verder weinig woorden aan vuil. Het artikel werd gepubliceerd in de aanloop naar de vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland. Had het sensatieblad gewoon kopij nodig of heeft het huisblad van wakker Duitsland beet? Duitsland won overigens van Frankrijk. Geen nieuws.

 

On 2/7/2013 1:03 PM, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen,

Hier in Chinatown, om de hoek van bureau RTL Parijs, wisten de bookmakers al lang dat Duitsland zou winnen gisteravond, maar dit terzijde. Ook Duitse journalisten moeten toch eens wat vaker bij de buren kijken. Het nieuws over Qatar stond vorige week in het weekblad France Football. Niet zo netjes dat Bild niet even de bron vermeldt. Nicolas Sarkozy zou eind november 2010 een lunch op het Élysée hebben georganiseerd, met als gasten Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, de prins Al Thani van Qater en de toenmalige eigenaar van de club Paris Saint-Germain. Tijdens het etentje bereikten de heren een akkoord waarbij voor iedereen wat te winnen was. Kennelijk om Qatar een plezier te doen, want wie betaalt, bepaalt.

 

On 7 févr. 2013, at 13:28, Jeroen wrote:

Lieber Stefan! 

Dus stront aan de bal. Ik vind het vreemd dat er zo weinig melding van gemaakt wordt. Ook het voetbalomkopingsschandaal was hier weliswaar nieuws, maar het heeft vooral het kenmerk van een plichtmatig meldertje. Er was een talkshow op tv met zes gasten in hoefijzer-vorm om de gastvrouw heen. Gespreksthema: Wie vertrouwt onze voetballers nog? Ook te gast: de ervaren sportjournalist Werner Hansch, die er op zijn eigen website geen geheim van maakt dat hij in het verleden voor het wedkantoor Oddset reclame heeft gemaakt. Hij toont zich eerder geamuseerd dan getroffen door het omkopingsschandaal. Hij vond persconferentie van Europol in Den Haag maar opgeblazen en ouwe koek. Een van de weinige getuigen die er wel voor uitkwam dat hij geld had aangenomen om een wedstrijd te manipuleren, zat er ook bij. Maar deze omgekochte ex-voetballer, René Schnitzler, zei dat hij nooit een wedstrijd had kunnen beïnvloeden. Doet me denken aan het citaat van Clinton: “I experimented with marijuana but I didn’t inhale”.

 

On 2/7/2013 1:52 PM, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen!

Misschien is niemand verbaasd gezien de absurde bedragen die er in het voetbal omgaan. Als de aantijgingen kloppen, is corruptie binnen de in Zürich gevestigde organisatie aan de orde van de dag. Dat Qatar actief heeft gelobbyd was al eerder bekend. Het land maakte daarvoor gebruik van wereldberoemde voetballers als Zinedine Zidane, Gabriel Batistuta en Roger Milla. Maar ook van Ronald de Boer. Die kreeg na de toewijzing van het WK van Qatar 750.000 euro voor bewezen diensten als ambassadeur. De zoon van Platini, Laurent, heeft er trouwens nog een baantje aan overgehouden, hij is als jurist aan de slag gegaan bij Qatar Sports Investments. Je ziet, de bal valt niet ver van de boom.

 

On 7 févr. 2013, at 14:10, Jeroen wrote

Lieber Stefan!

Maar dat is toch allemaal na te gaan? Ik vermoed dat er niets illegaals is aan absurd hoge betalingen voor lobbyende ex-voetballers. Niemand verkoopt zijn naam voor niets. Het is maar wat de gek voor Ronald de Boer geeft. Maar Platini lijkt zich als kruiwagen voor zijn zoon schuldig te maken aan belangenverstrengeling. Voor een UEFA-baas een doodzonde. Platini heeft nota bene persoonlijk op Qatar gestemd. Was dit in Duitsland onmogelijk? Nee, luidt het antwoord. Ook aan de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland zit een luchtje. Gedocumenteerd is dat de ‘anonieme persoon E16’ op 5 juli 2000 250.000 dollar in een envelop (!?) heeft ontvangen. De volgende dag won Duitsland de WK-organisatie omdat de vertegenwoordiger van Oceanië de heer Dempsey ineens de kamer verliet en zo zijn stem onthield. Duitsland won zo in de laatste minuut met 12 tegen 11 van Zuid-Afrika, de favoriet van FIFA-baas Blatter. Ja, het is vorig jaar gemeld in de Duitse pers, gevolgd door een officiële ontkenning van Duitse zijde. FIFA-baas Sepp Blatter zou achter de beschuldigingen aan het Duitse adres zitten als bliksemafleider voor het corruptieschandaal waar hij zelf in verwikkeld was geraakt. Ja, die Sepp dat is me d’r eentje weten alle journalisten. Kous af in Duitsland.

 

On 2/7/2013 2:20 PM, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen!

Tuurlijk is alles na te gaan. En dat is eigenlijk nog het mooiste: de FIFA is kennelijk de schaamte voorbij. Het Franse voetbalblad heeft zijn huiswerk goed gedaan en toch ligt niemand er echt wakker van. De voetbalbonden heb ik trouwens ook nog niet gehoord. Er is alleen een tamelijk matte reactie van het Ethisch Comité van de FIFA. Ik vraag me af hoe hard de bobo's gelachen hebben toen ze dat 'Ethisch Comité' bedachten. In ieder geval gaan ze nu ‘bepaalde beschuldigingen’ van media rondom het toewijzen van de WK’s van 2018 en 2022 grondig onderzoeken. Maar het schijnt dat ze daar, in ruil voor een nog nader te bepalen bedrag, ook wel van af willen zien.