Erik Mouthaan

Ook 'part deux' hard werken voor Obama

19 januari 2013 06:41

Wat een verschil.

Kijk eens naar deze twee foto's van Barack Obama. Links het officiële portret dat in alle overheidsgebouwen en rechtbanken in de VS hangt; genomen in 2009. Maar ambtenaren in duizenden kantoren zullen de fotolijstjes deze week openbreken om het staatsieportret te vervangen voor de nieuwe portretfoto, rechts.

Op de oude foto kijkt Obama sympathiek uit zijn ogen maar ook een beetje schuchter, alsof hij weet hoe zwaar hij het gaat krijgen; hij trad dan ook aan tijdens de grootste economische crisis sinds de crash uit de jaren dertig, die zo immens was dat we er hoofdletters voor gebruiken; de Grote Depressie.

En nu, vier jaar, een zorgwet, een dode Osama en een heftige verkiezingsstrijd later is Obama een stuk grijzer en murw gebeukt door dwarsliggende republikeinen. Maar dat weerhoudt hem er niet van om vol zelfvertrouwen zijn keurig rechte rij gebleekte tanden te laten zien. Hij heeft er zin an, wil deze foto zeggen.

"Maandag, om half zes 's middags Nederlandse tijd, gaan Obama en die hoge rechter in de replay"

Zondag is het zover; de inhuldiging of beëdiging voor zijn tweede termijn (niet 'inzwering', want van mijn chef buitenland mogen alleen teennagels inzweren). En net als vorige keer blijft het niet bij één eed. In 2009 moest het opnieuw omdat de voorzitter van het hooggerechtshof de woorden van de eed verhaspelde en het Witte Huis bang was dat één of andere rechter in Missisippi of een ander conservatief oord zou roepen dat Obama niet echt president was.

Dit keer gaat de eed op herhaling vanwege de Dag des Heere. De wet schrijft voor dat de president de eed aflegt op 20 januari, maar het is gebruikelijk dat er op zondag geen inauguraties worden gehouden. Dus maandag, om half zes 's middags Nederlandse tijd, gaan Obama en die hoge rechter in de replay.

Als Beyonce uitgekweeld is en het defile afgenomen, moet Obama hard aan het werk om zichzelf een goede plek in de geschiedenisboeken te bezorgen.

Natuurlijk komt hij daar al in omdat hij de eerste zwarte president is, en degene die alle Amerikanen zorgverzekering gaf via het omstreden Obamacare.

"Obama begint aan 'part deux' met steun van het volk"

Maar hij wil meer bereiken; een herijking om het sociale stelsel betaalbaar te houden, immigratiehervorming, een wet om klimaatverandering tegen te gaan.

Obama begint aan 'part deux' met steun van het volk. 70 procent van de bevolking vindt hem sympathiek en hij versloeg Mitt Romney met meer dan drie miljoen stemmen verschil (51 procent tegenover 48 procent). Opmerkelijk genoeg is hij pas de tweede democratische president sinds de Tweede Wereldoorlog die beide keren meer dan de helft van de stemmen kreeg.

"Een harde kern van Teaparty-aanhangers zal gewoon altijd dwarsliggen om Obama het leven zuur te maken"

De president gebruikt die sterke positie om zijn politieke standpunten op te leggen aan een diep gehaat parlement. Maar de republikeinen zullen het hem niet gunnen om een succes te maken van zijn tweede termijn. Nog maar een kwart van de bevolking vindt dat de republikeinen in het congres goed bezig zijn, maar dat kan de conservatieven gestolen worden, een harde kern van Teaparty-aanhangers zal gewoon altijd dwarsliggen om Obama het leven zuur te maken.

En laten we niet vergeten, in het najaar van 2014 zijn er weer tussentijdse parlementaire verkiezingen en traditioneel gezien is de president daarna een 'lame duck'. Wij zouden zeggen; aangeschoten wild,­ en luistert er niemand meer naar zijn plannen omdat iedereen bezig is met de volgende presidentsverkiezingen.

Ik herinner me nog goed dat George Bush in 2007 beloofde vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen maar dat heel Amerika dat negeerde omdat de strijd tussen Hillary en Barack veel spannender was. Bush' eigen partij durfde het zelfs aan om een immigratievoorstel van de president te torpederen.

Dus, lach maar en geniet nog maar even, Barack. Het echte werk begint op dinsdag.