Crisis in Europa

Eurotop voorbij: op weg naar EU-Superstaat?

19 oktober 2012 15:36

Wat heeft de 21'ste Eurotop opgeleverd? Volgens economieverslaggever Bart Reijnen schoten de regeringsleiders zowaar wat op. Zes vragen:
 

Wat werd er besloten?

Er komt één Europese bankentoezichthouder. Die gaat alle Europese banken in de gaten houden. Op zich was dat tijdens de top van juni ook al afgesproken, maar nu werden die afspraken wat verder ingevuld. Zo kwam er een deadline. Al is die 'op z’n Brussels' niet al te hard: 'in de loop van 2013' moet de toezichthouder gereed zijn. 

Helpt zo’n bankentoezichthouder de crisis oplossen?

Het is in elk geval een onderdeel van de oplossing. Gezamenlijk Europees toezicht moet voorkomen dat banken teveel speelruimte krijgen. Zoals bijvoorbeeld gebeurde met de Spaanse banken, die zich helemaal vertilden met investeringen in vastgoed. En het maakt de weg vrij voor het Europese noodfonds om banken rechtstreeks te redden. Daar is bijvoorbeeld Spanje mee geholpen, omdat Madrid dan die miljarden niet meer hoeft op te hoesten, maar Europa gezamenlijk. 

Maar dan betalen wij dus voor het opruimen van de ellende bij die Spaanse banken?

Als het Europese toezicht uiteindelijk gereed is (en dat is waarschijnlijk pas eind volgend jaar), dan kan dat inderdaad gebeuren. Maar nu doen we dat feitelijk ook al. Het verschil is dat nu nog Madrid verantwoordelijk is voor de terugbetaling van het geld, en straks de banken. 

Is dat niet veel risicovoller?

Dat zou kunnen. Een land is immers - over het algemeen - veiliger dan een bank. Maar door het probleem weg te halen bij ‘Madrid’ krijgen de Spanjaarden wel beter de kans om als land uit de penarie te geraken. En dat is ook voor ons belangrijk. Want als het land Spanje onderuit gaat, dan kost ons dat al gauw tientallen miljarden. Voor het oplossen van de crisis is het dan ook van belang om Spanje niet kopje onder te laten gaan. 

Werd er verder nog wat afgesproken?

Niet concreet. Wel gaan de leiders verder onderzoeken welke bevoegdheden  er – naast het bankentoezicht – allemaal nog meer naar Europa moeten. EU-president Van Rompuy heeft een aantal voorstellen gedaan: zoals een Europees ministerie van Financiën dat geld kan lenen en verdelen. Een extra, nieuwe pot geld dus. En contracten die landen moeten ondertekenen, zodat Europa nog meer macht krijgt over de huishoudboekjes van de individuele lidstaten. Rutte vindt dat allemaal te ver gaan. Hij wil ‘stap voor stap’ bekijken wat het beste is.

Gaan we daarmee richting een ‘Europese superstaat’?

Voorlopig zijn we daar nog lang niet. En volgens Rutte werken we er ook niet naar toe. Maar feit is wel dat er over ideeën wordt gesproken die een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren - zo wilde Rutte een jaar geleden nog niks weten van directe hulp aan zwakke Spaanse banken, en zie waar we nu staan. In december beslissen de Europese leiders welke stappen ze verder gaan nemen.  

bart.reijnen@rtl.nl