Nederland

Sneeuw en ijzel trekken over, code oranje voor hele land

07 januari 2017 00:01 Aangepast: 07 januari 2017 12:25
Sneeuw in Haarlem. Beeld © Caroline van Soelen

Pas op als je nu of later vandaag de weg op gaat: het kan spekglad zijn. Er trekt een gebied met sneeuw en ijzel over het land. Het KNMI heeft voor het hele land code oranje afgegeven.

Er gebeuren veel ongelukken:

Vanuit het westen trekt de winterse neerslag verder het land in. De sneeuw gaat over in regen en dat kan op de ijskoude wegen zorgen voor ijzel. Code oranje geldt voor de kustprovincies van 02:00 uur tot 10:00 uur, in het midden van het land tot 15:00 uur en in de oostelijke provincies zelfs tot vanavond.

ZIE OOK: Rijden met ijzel? Dit moet je doen

"De temperatuur loopt van het westen uit langzaam op waarmee de gladheid vanaf het einde van de ochtend geleidelijk verdwijnt", zegt het KNMI. "In het oosten en zuidoosten kan de gladheid echter tot ver in de avond aanhouden."

Hier komt ijzel vandaan

Vertraagde vluchten

Luchthaven Schiphol waarschuwde gisterenmiddag al voor eventuele vertraagde vluchten. Reizigers worden geadviseerd om bij hun luchtvaarvaatschappij te controleren of hun vlucht nog gaat of eventueel vertraagd is.

Ook op het spoor worden voorzorgsmaatregelen genomen. Er rijden vannacht bijvoorbeeld lege treinen om te voorkomen dat ijzel zich vasthecht aan de bovenleidingen.

Sneeuwt het bij jou?

Je kunt de sneeuw volgen op de Sneeuwradar van Buienradar. Op deze kaart betekent een gele kleur natte sneeuw en rood betekent sneeuw.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`