Berlijn - Parijs

'Ambitieus' plan voor meer jeugdbanen

13 mei 2013 18:22

On 13 mai 2013, at 14:10, Jeroen wrote:

Lieber Stefan!

Heb je het al gehoord? 60 miljard voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid in Europa! En daarvoor halen de Franse en Duitse initiatiefnemers een beladen term van stal: New Deal for Europe. Hoog tijd, is de gedachte, want overal stijgt de jeugdwerkloosheid tot recordhoogte. Behalve in Duitsland. Daar is de jeugdwerkloosheid in 8 jaar zelfs met 6 procent gedaald. Initiatiefnemers aan Duitse kant, minister van financiën Schäuble en zijn collega van arbeidszaken Ursula von der Leyen, doen dit dus voor Europa! Het idee is dat ondernemers in Europa kredieten krijgen van de Europese Investeringsbank in ruil voor jeugdbanen. Op 28 mei is het zover. Dan volgt een 'leenconferentie' van politici en ondernemers in Parijs. We gaan dus nog meer geld lenen Stefan, maar nu voor een goed doel! Dus dan mag het.

On 5/13/2013 2:50 PM, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen!

Zestig miljard?! Mon oeil zoals we hier zeggen. Het is weer een fraai staaltje spinning van Von der Leyen en haar Franse collega Michel Sapin. Want leggen we dat bedrag eens even onder het vergrootglas. In de meerjarige begroting van de EU is een bedrag ingeruimd voor een 'ambitieus plan' voor aanpak van de jeugdwerkloosheid van zes miljard euro. Voor de periode 2014-2020, dus zeven jaar en voor de bijna zes miljoen jongeren in de EU die zonder werk zitten. Dat betekent dus dat de Commissie 142 euro per jaar per jongere genoeg vindt om hem aan een baan te helpen. Dat lijkt me een koopje. De zestig miljard waar jij het over hebt is pure wishful thinking. De politici gaan er van uit dat het bedrag als hefboom werkt voor financieringscapaciteiten van de Europese Investeringsbank (EIB). Die zou met de toezegging van zes miljard van de EU het tienvoudige bedrag kunnen losweken uit de kapitaalmarkt. Dat bedrag kan de EIB vervolgens weer lenen aan ondernemers, die op hun beurt dat geld banen gaan scheppen. Schäuble en Moscovici gokken dus liever op de Commissie dan in het casino: ze krijgen gegarandeerd tien keer de inzet terug. Zie hier: de hefboom als toverstaf. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

On 13 mai 2013, at 16:28, Jeroen wrote:

Lieber Stefan!

Ik kom uit het land van de hefbomen. Heffen is een toverwoord geworden in de bestrijding van alle crises in Europa. De tegenstanders noemen het een 'Massenvernichtungswaffen'. Nee, daar willen de Duitsers niet aan. Duitsland wil tegen elke prijs Europa bijeen houden. Begrijp dat nou! De identiteit van Duitsland wordt meer en meer geassocieerd met een identiteit van Europa. Wat een identiteit van Europa dan precies voorstelt, kunnen ook de Duitsers nog niet beantwoorden. Als het aan de Duitse regering en de oppositie ligt zijn we wel op weg naar een banken-unie én een politieke unie. Ze zien het zelfs als hun verantwoordelijkheid om de boel bij elkaar te houden. Nou eens niet om te heersen, maar uit zuiver pragmatische overwegingen. Samen sterk. Maar eerst moeten de regels op orde zijn met sanctiemogelijkheden voor de stoutste leerlingen van de klas. Die voorwaarde zorgt voor oponthoud maar het doel van Duitsland is een verenigd Europa van nationale staten. Pas als het Duitsland economisch niet meer voor de wind gaat, maken de Duitse eurosceptici nog een kans. Dat kan dus nog wel even duren.  

De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel(EPA)

On 5/13/2013 16:33 PM, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen!

Ze moeten toch wat, zou je zeggen. En dan klinkt het uitgekauwde New Deal natuurlijk altijd veelbelovend. Hoe die deal er precies uit moet zien, dat gaan Frankrijk en Duitsland dus aan het einde van de maand uitleggen op een conferentie in Parijs. In ieder geval hopen ze dat grote Europese bedrijven meedoen. De ambitie is er, maar de vraag is of geld rondpompen, geld dat er nog niet eens is, wel de oplossing is voor dit probleem. Er dreigt een verloren generatie te ontstaan. Het wemelt om me heen van de jonge mensen die weg willen of al vertrokken zijn. Niet omdat ze mij beu zijn (althans dat hoop ik), maar simpelweg omdat er in Europa niets meer voor hen te halen valt. Ze gaan naar Canada, naar de VS, of nog verder, naar Sao Paolo en Shanghai. 

On 13 mai 2013, at 17:03, Jeroen wrote:

Lieber Stefan!

Ze zijn anders ook welkom in Duitsland. Meer dan één miljoen mensen zijn vorig jaar al naar Duitsland getrokken. Vooral Polen, maar ook Roemenen en Bulgaren. Grootste stijgers waren de Spanjaarden en de Grieken. Vooral in het zuiden van Duitsland staan ze te springen om arbeidskrachten. De gemeente Wunsiedel voert zelfs een campagne om Spanjaarden naar de streek te lokken. Wunsiedel mag Spaans worden met stierenvechten op het dorpsplein. Als ze maar komen, die vakmensen uit Spanje. Ja, makkelijk praten die Duitsers. De werkloosheid daalt, de export boomt en de economie groeit (nog net). Maar ook de Duitsers hebben een zware tol voor die uitzondering in Europa betaald. De lonen zijn in de afgelopen 13 jaar met 1,8 procent gedaald en er is flink gekort op de sociale uitkeringen. Er heerst bepaald geen hosannastemming in Duitsland. Zelfs de Duitsers hunkeren naar goed nieuws! En toen kwamen von der Leyen en Schäuble met een plannetje, ze noemen het: New Deal for Europe. De Rheinische Post vertaalde de New Deal al dan niet bewust als: 'Neues Spiel für Europa'. Als je steeds verliest kun je de inzet verhogen wil je nog een kans maken om alles terug te winnen. 60 miljard moet indruk maken op de croupiers, maar het blijft vooralsnog slechts een kansspel. Rien ne va plus.  

On 5/13/2013 5:23 PM, Stefan de Vries wrote:

Het aantal immigranten naar Duitsland neemt inderdaad toe, maar het gaat nog steeds om hele kleine aantallen. Simpelweg omdat de Europeaan het vertikt om te verhuizen voor een baan. Slechts twee procent van de Europeanen woont in een andere lidstaat dan waar hij geboren is. Een Amerikaan verhuist makkelijk van Arizona naar Ohio, drieduizend kilometer verderop, als hij daar een baan kan vinden. Terwijl een Europeaan nog te beroerd is om van Duinkerken (Frankrijk, 13 procent werkloosheid) veertig kilometer te reizen naar Vlaanderen, waar bedrijven smachten naar werknemers. Wat dit continent nodig heeft is geen geld (de EU is nog steeds het grootste economische blok ter wereld), maar mobiele burgers. Volgens mij is die 60 miljard euro precies genoeg om iedereen op Interrail te kunnen sturen. Bon voyage!