Nederland

Nooit spontane foto's van prinsesjes op social media. Hoe kan dat?

07 juli 2017 16:10 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De prinsesjes tijdens het persmoment vandaag. Beeld © ANP

Instagram, Facebook, Snapchat. Op middelbare scholen barst het van de smartphones. Je zou verwachten dat er ook weleens een foto van prinses Amalia opduikt. Maar Amalia en haar zusjes zijn eigenlijk alleen te zien tijdens officiele persmomenten van de Rijksvoorlichtingdienst. Hoe kan dat?

Koning Willem-Alexander hoopt dat zijn drie dochters een redelijk normale jeugd kunnen hebben. Maar tijdens een interview een paar maanden geleden liet hij nog weten dat dat niet heel gemakkelijk zal zijn. Want in deze tijd van social media is het lastig om onvindbaar te blijven.

ZIE OOK: Koning over zijn dochters: 'Ik hoop dat ze een beetje harder zullen vechten'

"Iedereen heeft wel een smartphone", zei de koning in dat interview. De kans dat dingen gefilmd worden is volgens de koning veel groter dan vroeger. "Dat hadden wij niet." 

De school van prinses Amalia, waar ook haar zusje Alexia op zit, hanteert geen social media-verbod, zei de rector van de school in 2015 tegen de NOS. En het lijkt erop dat de prinsesjes tot nu toe goed beschermd worden door de eigen verantwoordelijkheid van hun medeleerlingen. 

Opvoedkundige over Willem-Alexander: 'Een heel wijze vader'

'Ieder moet nadenken over wat hij op internet zet'

Remco Pijpers van Mijn Kind Online leert ouders slimmer om te gaan met sociale media. Volgens hem begrijpt het Koninklijk Huis heel goed de mogelijkheden en valkuilen van het internet. 

ZIE OOK: Nieuwe foto’s koninklijke familie: varen op de Kagerplassen

"Daar denken ze goed over na. Prinses Amalia is als het ware haar eigen reputatiemanager. Zoals ook de koning dat is. En eigenlijk alle tieners zijn dat: iedereen moet nadenken wat hij of zij op het internet zit." 

Dit zegt koning Willem-Alexander over sociale media:

 

Pijpers' zet zelf liever ook niet zijn kinderen op internet. En hij weet daardoor maar al te goed hoeveel moeite het kost om je kind online onvindbaar te houden. "Ik wil geen foto's van ze online. Het gaat met vallen en opstaan. Er zijn voortdurend situaties dat kinderen op de foto gaan en je moet dan elke keer nee verkopen. Dat is ook niet altijd leuk voor je kind."

Zoals de groepsfoto na het afzwemmen van zijn zoontje. "Die foto wordt online gezet. Dus dan moeten wij weer nee zeggen. Dat is toch negatieve aandacht voor je kind."

'Je kan het niet meer terugdraaien'

Toch doet Pijpers er veel aan om zijn kinderen buiten de publiciteit te houden. "Ik vind dat ze zelf moeten kunnen beslissen wat er van hen online staat. Ze kunnen foto's niet meer terugdraaien als ze ouder zijn. 

En: je kunt niet alles tegenhouden, weet Pijpers ook. "Dat is haast onmogelijk. Er worden zoveel foto's gemaakt. Bij een schoolfeest, op de sportdag..." Wel merkt hij dat begrip toeneemt: "Mensen raken er steeds meer van doordrongen dat online privacy niet iets is om voor lief te nemen. We hebben een verantwoordelijkheid naar onze kinderen. Alles wat we nu delen, is er later nog. En dat kan leuk zijn, maar dat hoeft niet."

ZIE OOK: 700 likes op je eerste schooldag: als je moeder een instamom is

Zo bescherm je je kinderen:

1. Stel de privacy-instellingen op Facebook en Instagram zo in, dat alleen je vrienden foto's kunnen zien.

2. Bedenk bij het plaatsen van iedere foto: zou ik dit kiekje aan een willekeurige voorbijganger op straat laten zien? Is het antwoord 'ja', dan is plaatsing waarschijnlijk onschuldig.

3. Maak bij een professionele fotoshoot afspraken met de fotograaf over hergebruik. Laat hem schriftelijk (of per e-mail) bevestigen dat hij de foto's niet aan derden doorverkoopt.

4. Maakt iemand foto's van je kind in de speeltuin of andere openbare plek, vraag dan vriendelijk waar de foto's voor bedoeld zijn. Vind je het vervelend, vraag dan of de fotograaf jouw kind niet fotografeert. Hij hoeft hier overigens (mits er meerdere kinderen opstaan) geen gehoor aan te geven.

5. Noteer de contactgegevens van de fotograaf en vraag hem wanneer de foto gepubliceerd wordt. Zo kan je nog een e-mail sturen en vragen of je de foto vooraf mag zien.

6. Soms kan het helpen een redactie van een krant of tijdschrift te laten weten dat je niet wilt dat ze een eerder gepubliceerde foto van jouw kind nogmaals gebruiken. Elke beeldredactie heeft een archief van tienduizenden foto's, ze kunnen bij iedere foto noteren of het gebruik toegestaan is, en in welke context. Zo voorkom je dat een foto die (met toestemming) gemaakt is op het schoolplein voor bij een artikel over de begin van het schooljaar, een maand later (zonder toestemming) verschijnt bij een stuk over kinderen die gepest worden.

7. Wanneer een fotograaf echt een portret van jouw kind maakt, kan hij bij aanlevering aan de krant aangeven dat de foto niet hergebruikt mag worden. Vraag hem dit ook te doen. Maak dit soort afspraken vóórdat hij de foto maakt, achteraf onderhandelt het een stuk lastiger.

Via: Mijn Kind Online

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`