Nederland

Bajesklanten krijgen coldcase-kalender

09 januari 2017 08:59 Aangepast: 18 juli 2017 04:27
Beeld © Screenshot YouTube

Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. De politie wil een gedeelte daarvan oplossen via een kalender, die in vijf gevangenissen aan gedetineerden wordt gegeven.

Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken uit het hele land, die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt zoals moorden en verdwijningen. De politie hoopt dat de kalenders leiden tot nieuwe tips. Het gaat om een proef met vijf gevangenissen.

800.000 euro beloning

De politie heeft in totaal een bedrag van ruim 800.000 euro uitgetrokken voor de beloning van tips die leiden tot een oplossing in een zaak. 

De kalender is voor iedereen te zien op de website van de politie. Het idee is gebaseerd op een soortgelijke methode uit de VS, waarbij kaartspellen worden gebruikt.

De coldcase-kalender

Op de kalender staan onopgeloste zaken, zoals bijvoorbeeld de dodelijke overval op veilingmeester Cees Lieftink. Die werd in 2011 's nachts overvallen door twee mannen. Lieftink verzette zich en werd in zijn eigen huis doodgeschoten. Zijn vrouw bleef ongedeerd.

Thumbnail

Ook de geruchtmakende moord op de 8-jarige Manon Seijkens uit Helmond staat op de kalender. Die verdween in 1995 en werd pas maanden later teruggevonden. Ze bleek om het leven te zijn gebracht en is vermoedelijk ook seksueel misbruikt. De verdachte in de zaak werd in 1998 in hoger beroep vrijgesproken. Er staat een beloning van 15.000 euro op de gouden tip. Ook op alle andere zaken staat een beloning die varieert van minimaal 10.000 tot 20.000 euro.

Studente

De coldcase-kalender gaat zelfs terug tot de jaren '80, namelijk voor de moord op de 22-jarige studente Ellen. Ze werd gedood in haar studentenflat in Diemen. Tot op de dag van vandaag is niet bekend wie haar heeft vermoord.

De politie hoopt dat mogelijke tipgevers willen praten omdat relaties in de loop der jaren veranderd kunnen zijn. Vrienden van vroeger kunnen nu vijanden zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore