EditieNL

Coldcase-kaartspel succesvol in VS: verschillende moordzaken opgelost

09 januari 2017 12:10 Aangepast: 10 januari 2017 10:32
Een van de 52 zaken op de Nederlandse coldcase-kalender. Jan Groeneveld (ook wel bekend als Jan Patat) werd in 2000 doodgeschoten bij een woningoverval Beeld © Politie

In vijf Nederlandse gevangenissen wordt geëxperimenteerd met een coldcase-kalender waar 52 onopgeloste zaken op staan. De kalenders worden uitgedeeld aan gedetineerden. Of het helpt, zegt de politie nog niet te weten, maar een soortgelijk initiatief in de Verenigde Staten leidde tot enkele aanhoudingen.

Thumbnail

Derrick Comrie werd in januari 2006 doodgeschoten door een voor de politie onbekende persoon. Ook na onderzoek bleef de zaak onopgelost. Daar kwam vijf jaar later verandering in nadat de politie een tip van een gedetineerde kreeg. Die had de foto van Comrie op het kaartspel zien staan dat tegen een klein bedrag verkocht wordt in verschillende Amerikaanse gevangenissen. De moordenaar van Comrie werd in 2015 veroordeeld tot 37 jaar gevangenisstraf.

Jonge vrouw

Ook een 32 jaar oude moordzaak zou zijn opgelost door het kaartspel. Een 57-jarige man uit Seattle werd in 2011 aangehouden voor de moord op de 26-jarige Susan Schwarz in 1979. Hij kreeg in 2012 24 jaar celstraf opgelegd voor de dood van de jonge vrouw.

Voor de moord op een 34-jarige vrouw in 2004 werd in 2007 iemand aangehouden die daarover had verteld aan een gedetineerde die de foto van het slachtoffer op het kaartspel zag. De man had Ingrid Lugo gewurgd en haar lichaam gedumpt. De tipgever doneerde zijn beloning aan het goede doel.

Succesvol

De Nederlandse kalender is gebaseerd op het Amerikaanse kaartspel dat zo succesvol is dat er al verschillende edities van zijn verspreid. De kalender wordt gratis weggegeven.

Volgens criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit past de coldcase-kalender in de lijn waarbij de politie burgers vaker om informatie vraagt. "Misschien willen mensen in de gevangenis praten omdat relaties in de loop der jaren veranderen", zegt Van der Kemp. "Vrienden van vroeger kunnen nu vijanden zijn. Al zullen er nog steeds veel gedetineerden zijn die de politie niet willen helpen."

Tips

De politie geeft toe nog niet te weten of de kalender zal helpen, 'maar als we er maar één zaak door oplossen is het al geslaagd', zegt een woordvoerder. Hij zegt dat een derde van de coldcase-zaken wordt opgelost door informatie van tips.

Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. Vaak is daarbij iemand om het leven gekomen.

Bekijk hier de video:

De coldcase-kalender

Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken, waaronder de dodelijke overval op veilingmeester Cees Lieftink. Die werd in 2011 's nachts overvallen door twee mannen. Lieftink verzette zich en werd in zijn eigen huis doodgeschoten. Zijn vrouw bleef ongedeerd.

Thumbnail

Ook de geruchtmakende moord op de 8-jarige Manon Seijkens uit Helmond staat op de kalender. Die verdween in 1995 en werd pas maanden later teruggevonden. Ze bleek om het leven te zijn gebracht en is vermoedelijk ook seksueel misbruikt. De verdachte in de zaak werd in 1998 in hoger beroep vrijgesproken. Er staat een beloning van 15.000 euro op de gouden tip. Ook op alle andere zaken staat een beloning die varieert van minimaal 10.000 tot 20.000 euro.

Studente

De coldcase-kalender gaat zelfs terug tot de jaren '80, namelijk voor de moord op de 22-jarige studente Ellen. Ze werd gedood in haar studentenflat in Diemen. Tot op de dag van vandaag is niet bekend wie haar heeft vermoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore